Herstel toeslagenaffaire: Den Haag scheldt boetes en schulden van ruim 1300 inwoners kwijt

Gedupeerden van de toeslagenaffaire bij het Catshuis
Gedupeerden van de toeslagenaffaire bij het Catshuis © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft slachtoffers van de toeslagenaffaire tot nu toe ruim twee miljoen euro aan boetes en schulden kwijtgescholden. Het gaat om 3702 vorderingen van ongeveer 1300 inwoners die door toedoen van de landelijke overheid in de problemen zijn gekomen.
Er is binnen de gemeente een complete afdeling opgezet om alle aanvragen snel af te handelen. Vijftien ambtenaren zijn er fulltime mee bezig. Juist maandag liet de Nationale Ombudsman weten dat veel landelijke slachtoffers lang op compensatie wachten. Bijna 6000 gedupeerden wachten al meer dan een jaar.
Volgens ombudsman Reinier van Zutphen zijn ingrijpende maatregelen nodig. In de periode maart tot en met juli werden minder klachten van ouders afgehandeld door Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), terwijl die organisatie in deze periode juist meer zaken te verwerken kreeg.

'Werkwijze Belastingdienst ingewikkeld'

De bevindingen van de ombudsman staan in het rapport Klacht gegrond, maar geen oplossing, dat maandag verschijnt. Gedupeerde ouders krijgen volgens het rapport geen enkele duidelijkheid over wanneer hun zaak wordt behandeld. 'De UHT liep flinke achterstanden op en wettelijke behandeltermijnen zijn in meer dan een kwart van de gevallen overschreden', zegt Van Zutphen. Hij noemt de werkwijze van de Belastingdienst te ingewikkeld.
De UHT begon eind vorig jaar met de hersteloperatie van de kinderopvangtoeslagaffaire. De UHT behandelt daarnaast ook klachten die daar vervolgens over worden ingediend. De Nationale ombudsman houdt in de gaten hoe de UHT met die klachten omgaat.

Stress en onzekerheid

Van Zutphen: 'Ouders krijgen geen of te weinig informatie over wanneer hun herstelverzoek wordt behandeld. Hierdoor weten zij vaak niet waar ze aan toe zijn. Daarmee zijn de stress en onzekerheid nog steeds aan de orde van de dag. Ouders willen deze kwestie emotioneel en financieel kunnen afsluiten, maar kunnen dat nog altijd niet.'
Begin deze maand liet demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen weten dat het heel lang kan gaan duren voor alle ouders die slachtoffers werden in de toeslagenaffaire zijn gecompenseerd. Bijna 50.000 mensen hebben zich als gedupeerde gemeld bij de Belastingdienst. Minder dan tien procent van de toeslagenouders is volledig geholpen.

Rust en verlichting van problemen

De gemeente Den Haag heeft als een van de eerste grote gemeenten alle vorderingen van de op dit moment bij de gemeente erkende gedupeerden kwijtgescholden. Dat zijn er ongeveer 1300, die in totaal 3702 vorderingen hadden ingediend.
'Duizenden gezinnen zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt. Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Door de schulden die zij als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgen we voor rust en verlichting van problemen die deze mensen de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan', zegt wethouder Arjen Kapteijns (sociale zaken).

Lees ook: