Gemeente Alphen mag door met plannen voor metamorfose winkelcentrum

Een schetsontwerp met op de achtergrond twee woontorens | Impressie: Common Affairs
Een schetsontwerp met op de achtergrond twee woontorens | Impressie: Common Affairs
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn kan verder met de huidige plannen voor winkelcentrum De Aarhof. Twee weken geleden diende een kort geding, aangespannen door omwonenden, maar de vorderingen zijn door de rechtbank afgewezen.
Als het aan de gemeente ligt, krijgt De Aarhof een complete metamorfose, met onder andere twee gigantische woontorens aan de rand van het winkelcentrum. In de plannen van mede-eigenaar SB Real Estate worden die torens respectievelijk 61 (zeventien verdiepingen) en 43 meter (elf etages) hoog. De totale operatie kent een kostenplaatje van ongeveer honderd miljoen euro.
Omwonenden én vastgoedondernemers Lacko Benedek en zijn vrouw Anja van der Toorn spanden uit naam van projectontwikkelaar Porta Prima de zaak aan. Ze vonden dat de aanbesteding van de plannen rondom een te komen parkeergarage niet goed was verlopen en stelden dat de gemeente met de verkoop van percelen rondom het winkelcentrum staatssteun verleent aan de eigenaar van De Aarhof. Daar was de rechter het niet mee eens.

Geen staatssteun

Volgens de rechter is er geen bouwplicht opgenomen voor een parkeergarage, dus kan er niet worden aangenomen dat SB een parkeergarage zal moeten bouwen op de aangekochte percelen van de gemeente.
Ook van staatssteun was geen sprake, omdat de gemeente en SB nog geen koopprijs van de percelen heeft afgesproken. Wél zal de gemeente de percelen laten taxeren zodra er een definitief ontwerp is gemaakt. 'Dat Porta Prima Prima een bod heeft uitgebracht op één van de percelen dat vele malen hoger ligt dan de indicatieve koopprijs voor alle drie de percelen, is dan ook niet relevant', is te lezen in het vonnis. Eerder brachten Benedek en zijn vrouw uit naam van Porta Prima een bod van 5,5 miljoen euro uit, waar nu laad- en losruimtes zijn aan de Van Boetzelaerstraat.

Petitie niet voldoende

Benedek en Van der Toorn hebben als omwonenden in een eerder stadium al tevergeefs geprobeerd een stokje te steken voor de plannen in het stadshart. Een petitie van hun actiecomité 'De Stem van Alphen', goed voor meer dan 1100 handtekeningen, bleek niet voldoende om de gemeenteraad tegen het bouwen van de woontorens te laten stemmen.