Instellingen

Ruim zestig aanhoudingen bij demonstraties Extinction Rebellion

De demonstranten werden in een bus afgevoerd
De demonstranten werden in een bus afgevoerd © Regio 15

DEN HAAG - De politie heeft maandag bij verschillende demonstraties van Extinction Rebellion in Den Haag ruim zestig mensen aangehouden. De demonstranten werden aangehouden vanwege 'direct verkeersgevaar en -hinder' rond de Lekstraat, de Koningstunnel en bij de Bezuidenhoutseweg. De demonstranten worden gehoord, laat de politie weten, en tegen hen wordt proces verbaal opgemaakt.

Aan het begin van de avond verwijderde de politie de laatste tientallen actievoerders van Extinction Rebellion van de kruising van de Bezuidenhoutseweg en de Prins Clauslaan. De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft de demonstranten laten verplaatsen naar een andere plek. 'Dit omdat demonstreren op een kruispunt na zonsondergang onverantwoord is voor verkeersdeelnemers, demonstranten en aanwezige politiemensen', aldus de gemeente in een verklaring.

Het protest begon maandag rond het middaguur met de 'bezetting' van twee kruispunten. De demonstranten zaten urenlang op het asfalt, omringd door agenten. Op borden en spandoeken stonden teksten als 'deze weg loopt dood' en 'uitstel is geen optie'. Sommigen hadden een van hun handen vastgelijmd aan het wegdek.

Actiegroep Extinction Rebellion blokkeert wegen in Den Haag

Hele week acties

Anderen hadden zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen die op de rijbaan was neergezet. Het laadruim van die truck was een podium, waar protestleiders de menigte toespraken. De truck werd weggesleept nadat de politie de actievoerders had losgemaakt.

Extinction Rebellion heeft aangekondigd de hele week te zullen actievoeren in Den Haag. Met 'massale disruptieve actie' demonstreren de klimaatactivisten tegen het klimaatbeleid. De gemeente Den Haag heeft de klimaatgroep gewaarschuwd de acties ordelijk te laten verlopen, 'bij wanordelijkheden' zal de politie optreden.