Klimaatactivisten voeren opnieuw actie in Den Haag, politie grijpt in

DEN HAAG - Demonstranten van Extinction Rebellion hebben dinsdag het kruispunt van de Prins Clauslaan met de Juliana van Stolberglaan in Den Haag bezet. De actiegroep demonstreerde voor de tweede dag op rij in het centrum van de stad, om meer aandacht te krijgen voor het klimaatprobleem. Er is vooralsnog één persoon aangehouden. De politie heeft om 17.00 uur de demonstranten van de weg gehaald en het kruispunt weer opgesteld voor verkeer.
'De demonstranten stonden rond en onder het Prins Bernardviaduct. Zij probeerden alle afritten te bezetten, wat lukte voor een deel', zag verslaggever Mariët Overdiep. 'De politie heeft al wat mensen gearresteerd. Het zag er wat grimmiger uit dan dat wij eerder hebben gezien. Het is iets minder vriendelijk dan gisteren. De politie staat minder toe.'
Rond 17.00 uur begon de politie met het opbreken van de demonstratie. De ongeveer honderd actievoerders werden van de kruising gehaald en ze werden naar busjes gebracht. Sommige liepen vrijwillig mee, anderen werden door de politie meegesleept of getild. Na het verwijderen van alle demonstranten werden de actievoerders in een bus weggebracht en in de buurt van het Zuiderpark door de politie afgezet.
De politie heeft dinsdagmiddag voor zover bekend één persoon aangehouden. Een stadsbus kon niet keren op de kruising, vanwege de actie. Demonstranten werden daarom deels verplaatst om ruimte te maken. 'Een demonstrant schopte hierbij wild om zich heen en raakte een collega in het gezicht. Hij is aangehouden', aldus de politie.

Verkeershinder

De stadsbus was niet het enige verkeer dat last heeft van de klimaatactie. Veel weggebruikers ondervonden flinke hinder van de kruispuntbezetting. Zo ook Erik van Z., die in de rechtbank werd verwacht voor bedreiging van politica Sigrid Kaag. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman schreef op Twitter: 'Het is momenteel nogal een uitdaging om de rechtbank te bereiken. Rondom de rechtbank zijn wegen geblokkeerd door de politie, of demonstranten van Extinction Rebellion.'
Omroep West-verslaggever Floyd Aanen filmde het begin van het protest. Te zien is dat demonstranten in de regen op het kruispunt zitten en het verkeer vanaf de A12 wordt omgeleid.

Cola

Dinsdag vlak voor 12.00 uur kwamen de eerste demonstranten aan op de afgesproken plek. 'We hebben al heel veel geprobeerd, maar er wordt niet naar ons geluisterd', zei een klimaatdemonstrant. 'We staan op een kantelpunt in de tijd. Als we nu niets doen is het te laat', zegt een andere actievoerder, die zich gaat vastlijmen aan een busje. 'Ik heb gisteren vastgeketend gezeten, daar heb ik nog rode polsen van.'
Verslaggever Erik Kooyman zag hoe de politie met flesjes cola in de weer was, om de vastgelijmde demonstranten weer los te weken. Cola is een goed middel om lijm mee te doen oplossen, vandaar dat de politie met een flinke lading colaflesjes naar de demonstratie kwam.
© Erik Kooyman

Urenlang op het asfalt

Het één week durende protest begon maandag rond het middaguur met de 'bezetting' van twee kruispunten. De demonstranten zaten urenlang op het asfalt, omringd door agenten. Op borden en spandoeken stonden teksten als: 'deze weg loopt dood' en 'uitstel is geen optie'. Sommigen hadden een van hun handen vastgelijmd aan het wegdek, anderen hadden zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen die op de rijbaan was neergezet.
Extinction Rebellion kondigde half augustus aan dat zij de hele week zullen actievoeren in Den Haag. Met 'massale disruptieve actie' demonstreren de klimaatactivisten tegen het klimaatbeleid. De gemeente Den Haag heeft de klimaatgroep gewaarschuwd de acties ordelijk te laten verlopen, 'bij wanordelijkheden' zal de politie optreden. Dat gebeurde maandagavond, toen ruim zestig demonstranten werden aangehouden vanwege 'direct verkeersgevaar en -hinder' rond de Lekstraat, de Koningstunnel en bij de Bezuidenhoutseweg.
De politie grijpt meteen in
De politie grijpt meteen in © ANP