Bollenstreek is woest om beknibbelen op bereikbaarheid, provincie schrapt 20 miljoen

Veel verzet tegen Duinpolderweg
Veel verzet tegen Duinpolderweg © Omroep West
REGIO - De vijf Bollenstreekgemeentes en hun samenwerkingsverband Regio Holland Rijnland zijn laaiend op de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten willen bijna de helft van het budget voor het verbeteren van de bereikbaarheid van de Bollenstreek schrappen.
De verantwoordelijk wethouders van Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Katwijk hebben samen met de regiobestuurder van Holland Rijnland een brief gestuurd aan het provinciebestuur. Zij zijn, zo staat in de brief, 'verbijsterd' over het besluit van GS. 'Hiermee nemen Gedeputeerde Staten eenzijdig afstand van de in gezamenlijkheid geformuleerde ambities voor de Duin- en Bollenstreek.'
Bestuurder Arno van Kempen (Holland Rijnland): ‘De boosheid die mij overviel bij het afblazen van de Duinpolderweg, overvalt mij nu weer. Dit keer veroorzaakt door mijn eigen provincie.'

Al tientallen jaren op zoek naar verbinding duin en polder

De Bollenstrekers zijn al tientallen jaren aan het studeren hoe zij hun gebied kunnen ontsluiten. Het gaat grofweg vooral om een omstreden oost-west-verbinding tussen de snelweg A4/A44 in de polder en de provinciale wegen N206/N208 langs de duinen, lange tijd bekend als de Duinpolderweg. Twee jaar geleden trok de provincie Noord-Holland zich opeens terug uit dat project, dat de nieuwe ringweg van Hoofddorp in de Haarlemmermeerpolder moest aansluiten op de N208 bij Hillegom. Sindsdien zoeken de Zuid-Hollandse bestuurders naar een alternatief.
'Inwoners, bedrijven en andere organisaties (zoals de fietsersbond, VNO/NCW en Keukenhof) maakten keer op keer kenbaar dat extra maatregelen in de regio hard nodig zijn', schrijven de bestuurders. Dat ook de provincie dat vond blijkt wel uit het feit dat in februari dit jaar nog 1,6 miljoen euro werd uitgetrokken voor een studie naar mobiliteitsmaatregelen in de regio. Van Kempen noemt het dan ook 'verbijsterend' dat Gedeputeerde Staten nu twintig miljoen, dus bijna de helft van het totale budget van 48 miljoen, wil schrappen. .