Mishandelde scheidsrechter doet aangifte tegen speler VV Katwijk

Scheidsrechter op een voetbalveld.
Scheidsrechter op een voetbalveld. © Pixabay
KATWIJK - De scheidsrechter die zaterdag bij een wedstrijd in het amateurvoetbal geslagen is door een speler van VV Katwijk gaat aangifte doen bij de politie. Ook gaat de KNVB onderzoek doen naar het incident. Dat heeft voetbalvereniging RCL, waar de scheidsrechter lid van is, dinsdag laten weten.
De wedstrijd tussen twee lagere teams van RCL en VV Katwijk liep zaterdag uit de hand nadat de scheidsrechter de thuisclub een strafschop had gegeven. Spelers van beide ploegen gingen met elkaar op de vuist, waarna de scheidsrechter de spelers uit elkaar probeerde te halen. Hierbij werd hij door minimaal één speler van Katwijk in zijn gezicht en zijn buik geslagen.
De scheidsrechter liep hierbij een hersenschudding en een dikke lip op. De arbiter liet na de wedstrijd direct weten te stoppen met het fluiten van wedstrijden. Dinsdag vertelde RCL aan mediapartner Sleutelstad dat de man ook aangifte bij de politie gaat doen. Na de aangifte kunnen de agenten onderzoek doen naar wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd en of de bewuste speler ook vervolgd wordt.

Tot zestig maanden schorsing

De voetbalbond is ook een onderzoek gestart naar de mishandeling. Volgens een woordvoerder is een dergelijk onderzoek standaard bij dit soort meldingen. Uit het onderzoek moet blijken wie verantwoordelijk is voor de verwondingen van de scheidsrechter. De ernst van het geweld bepaalt hoe lang vervolgens geschorst wordt. Dat varieert, volgens artikel 4.2 van de Handleiding tuchtzaken amateurvoetbal, tussen de vier en zestig maanden schorsing en bij zeer ernstige overtredingen, ontzetting uit het lidmaatschap.