Rijswijk stemt in met langere opening asielzoekerscentrum

AZC Rijswijk
AZC Rijswijk © Omroep West
RIJSWIJK - Het azielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk blijft zes maanden langer open. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het voorstel van het gemeentebestuur om het azc tot 1 mei open te houden. Aan deze verlening hangen wel een aantal voorwaarden. Zo mogen er vanaf 1 december geen nieuwe bewoners meer worden geplaats in het azc. Daarnaast is er volgens de gemeente geen ruimte voor zogenoemde 'veiligelanders'.
Er is afgelopen periode flink wat te doen om het asielzoekerscentrum. De Rijswijkse gemeenteraad was lange tijd verdeeld over de vraag of de deuren van het azc volgens afspraak gesloten moeten worden op 1 december of toch wat langer open moesten blijven om de vluchtelingenstroom uit Afghanistan aan te kunnen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had de gemeente Rijswijk in september officieel per brief gevraagd om het asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg langer open te houden. In die gesprekken deed het COA een nieuw verzoek om het centrum volledig open te houden tot 1 april en daarna af te bouwen en te sluiten op 1 oktober 2022. Dat was het stadsbestuur iets te bont. Het is volgens de wethouder nu aan andere gemeente in de regio om mensen op te vangen. Wel mag het azc dus een half jaar langer doen om geschikte plekken te vinden voor de huidige bewoners.

Voorwaarden

Dinsdag kwam het resultaat van het onderzoek: het azc kan openblijven tot 31 mei 2022. Daaraan zitten wel wat voorwaarden verbonden. Zo mogen er vanaf 1 december door het COA geen nieuwe bewoners meer worden geplaatst. Sterker nog: de bezetting moet juist 'op een humane manier' worden afgebouwd. Daarnaast vindt de gemeenteraad dat er geen ruimte is voor 'veiligelangers'. Dat zijn asielzoekers die uit een door Nederland bestempeld veilig land komen en dus geen recht hebben op asiel.

Eerder verlengd

Op 31 mei 2022 sluiten dan officieel de deuren van het azc, een half jaar na de eerdere deadline van 1 december. Maar het is niet de eerste keer dat er wordt besloten het azc langer open te houden. Na de opening in 2016 was het doel om in totaal drie jaar open te blijven. De optie om nog twee jaar langer open te blijven, werd in 2019 ingewilligd. Daar waren destijds al niet alle partijen het mee eens, omdat er een flink aantal incidenten in en rondom het asielzoekerscentrum had plaatsgevonden.