Instellingen

Damhert rent van schrik zee in, surfer helpt bij reddingsactie

Het hert in zee
Het hert in zee © Birdseventpictures

NOORDWIJK - De Reddingsbrigade en de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren hebben dinsdag een hert uit de Noordzee gered. Het verdwaalde dier werd met behulp van een aanwezige surfer gevangen en kon weer uitgezet worden in de duinen bij de Duindamseslag.

Een strandganger zag hoe het hert bij de Langevelderslag het strand op was gelopen. De bezoekers probeerden het dier de juiste kant op te sturen, maar van schrik liep het hert juist de zee in.

Met behulp van kitesurfers werd voorkomen dat het hert te diep de zee in zou gaan en zou verdrinken. 'Zij gingen achter het hert surfen om te voorkomen dat het hert verder zou lopen', vertelt een ooggetuige. Uiteindelijk kon het dier door twee mannen in het water aan het gewei worden gepakt, waarop het hert naar het strand geholpen kon worden.

Hert in aanhangwagen

Op het strand werd het hert in een aanhangwagen gelegd. Twee hulpverleners reden met het dier mee om hem rustig te houden. In de duinen tussen Noordwijk en de Duindamseslag kon het hert vervolgens weer worden vrijgelaten, waar het zonder verwondingen de natuur in kon.