Instellingen

'Valiumverkrachter' Johan S. wacht nog altijd op proces in Sofia

Johan S. wordt meegenomen voor verhoor
Johan S. wordt meegenomen voor verhoor © TrafficNews.bg

SASSENHEIM - Johan S. uit Sassenheim zit nog altijd in een Bulgaarse cel in afwachting van zijn proces. Dat bevestigt de openbaar aanklager in Sofia. S. wordt verdacht van enkele zeer gewelddadige verkrachtingen in de Bulgaarse hoofdstad.

Johan S. werd in december 2019 aangehouden in Sofia nadat de politie op straat een gewonde vrouw had gevonden. Zij zei door S. bedwelmd en verkracht te zijn. De Nederlander werd in januari 2020 vrijgelaten uit de gevangenis, en onder huisarrest geplaatst.

Toen een tweede vrouw aangifte deed van eveneens een zeer geweldadige verkrachting, werd S. opnieuw aangehouden en weer naar de gevangenis gebracht. Daar zit hij nog steeds. Het tweede vermeende slachtoffer komt uit Hongarije, maar zou verkracht zijn in Sofia.

Verzoek vrijlating niet gehonoreerd

September van dit jaar deed Johan S. via zijn advocaten een verzoek om vrijgelaten te worden uit de gevangenis, om onder een lichter regime geplaatst te worden. Als reden voerden zij aan dat de rechtszaak ontzettend lang op zich laat wachten. Dit verzoek werd door de rechtbank afgewezen.

De zaak duurt zo lang omdat het onderzoek van de rechtbank naar de verkrachtingen nog niet is afgerond. De vrouw uit Hongarije moet nog gehoord worden door de rechters, maar dat is nog niet gebeurd. S. ontkent de verkrachtingen.

Geschiedenis van verkrachtingen

Johan S. kwam voor het eerst in het nieuws toen justitie in Nederland een opsporingsbevel inclusief foto van hem verspreidde op verdenking van gewelddadige verkrachtingen waarbij slachtoffers eerst werden bedwelmd. Daar komt zijn bijnaam 'valiumverkrachter' vandaan.

S. werd uiteindelijk in Brazilië aangehouden. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem in 2009 tot tien jaar cel. In hoger beroep werd dat verlaagd naar vijf jaar en acht maanden, omdat het gerechtshof niet alle feiten bewezen achtte.

Ook proces op Malta en in Spanje

Later kwam hij weer in opspraak toen zijn toenmalige vriendin op Malta zei door hem meerdere malen verkracht te zijn. De advocaten van S. ontkenden dit en zeiden dat er sprake was van seks met toestemming binnen de relatie.

Ook in Spanje werd hij aangehouden op verdenking van verkrachting. Dat gebeurde in 2016 in Barcelona.

Twee jaar wachten op een vonnis is lang

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de rechtszaak tegen S. in Sofia doorgaat. Het Bulgaarse Openbaar Ministerie doet daar geen uitspraken over. Het uitgangspunt van Europese regelgeving is dat een verdachte binnen twee jaar na een aanhouding een vonnis moet horen.

'Dat is het uitgangspunt, maar er kunnen natuurlijk bijzondere omstandigheden zijn waardoor het langer duurt', zegt advocaat Melissa Slaghekke van de stichting Lawyers across Borders. Die organisatie staat Nederlandse verdachten in het buitenland bij, als zij daar zelf om vragen.

'Jarenlange gevangenisstraf'

Als Johan S. in Bulgarije wordt veroordeeld voor de feiten waarvan hij wordt verdacht, hangt hem een celstraf van tussen de twee en de acht jaar boven het hoofd. Of hij zijn eventuele straf in Nederland kan uitzitten is niet zeker, zegt Reclassering Nederland.

Een Nederlander die in het buitenland is veroordeeld, kan een verzoek indienen om de straf hier uit te zitten, maar een belangrijke voorwaarde is dat de veroordeelde dan de laatste vijf jaar in Nederland moet hebben gewoond. 'Want wij gaan over re-integreren in de Nederlandse maatschappij. Als je hier niet hebt gewoond, is daar eigenlijk geen sprake van', zegt een woordvoerder.