Instellingen

Tientallen demonstranten die A12 willen blokkeren van de weg geplukt

Klimaatdemonstranten willen de A12 blokkeren, politie pakt ze op
Klimaatdemonstranten willen de A12 blokkeren, politie pakt ze op © Regio15

DEN HAAG - De politie heeft meerdere busjes van de weg gehaald aan de Donau in Den Haag. Het vermoeden is dat de 25 inzittenden actievoerders van Extinction Rebellion zijn die de Utrechtsebaan (A12) wilden blokkeren. 'Omdat dit gevaarlijke situaties kon opleveren, zijn zij aangehouden voor voorbereidingshandelingen', meldt de politie.

Extinction Rebellion demonstreert woensdag opnieuw in het centrum van Den Haag. De acties bestaan uit zowel 'een legaal programma' als ontwrichtende acties, zoals de poging om de snelweg te blokkeren. Dat plan werd door agenten in meerdere ME-busjes tegengehouden.

Twee van de opgepakte personen zijn journalist, meldt de politie. Zij zijn inmiddels vrijgelaten. 'Omdat zij bij de vermoedelijke demonstranten in de auto zaten, zijn ook zij aangehouden.' Eén van de opgepakte journalisten is AD-journalist Hans Nijenhuis, meldt de krant. Hij reed als verslaggever mee in een auto met activisten. Journalistenvakbond NVJ en het AD willen een gesprek met de politie naar aanleiding van de aanhoudingen. De vakbond en de krant noemen die onterecht, waarbij 'de journalisten werden belemmerd in hun werk'.

AD-journalist Hans Nijenhuis wordt opgepakt
AD-journalist Hans Nijenhuis wordt opgepakt © Regio15

'Na nieuwste klimaatrapport moest er iets gebeuren'

Op andere plekken in de stad waar actievoerders zich hebben verzameld gaat het er woensdagmiddag gemoedelijk aan toe. Zo doet een groep van 150 klimaatbetogers discodansend een rondje Vijverberg. Het tafereel heeft meer weg van een schoolreisje, waarmee de ernst en de achterliggende motieven volgens de aanwezigen vooral niet moeten worden gebagatelliseerd.

'Sinds 1983 heb ik geen grote demonstratie meer bijgewoond', zegt een van de actievoerders tegen Omroep West. 'Maar na het nieuwste rapport van IPCC (klimaatpanel van de Verenigde Naties, red.) dacht ik: nu moet er iets gebeuren.' De betogers dansten op onder meer muziek van David Bowie en de Bee Gees. Tientallen agenten, zowel te voet als te fiets, stonden daaromheen. Ook waren er meerdere politiebusjes en agenten te paard op het protest afgekomen.

Week van protesten

De demonstranten eisen dat 'de overheid Nederland in 2025 klimaatneutraal maakt op een rechtvaardige manier'. Dinsdag was er een grote blokkade op het kruispunt van de Prins Clauslaan met de Juliana van Stolberglaan. De politie haalde de groep van zo'n honderd actievoerders daar eind van de middag van de weg. Daarbij werd één persoon aangehouden.

Blokkade Extinction Rebellion
Blokkade Extinction Rebellion © Omroep West

Het één week durende protest begon maandag rond het middaguur met de 'bezetting' van twee kruispunten. De demonstranten zaten urenlang op het asfalt, omringd door agenten. Op borden en spandoeken stonden teksten als: 'deze weg loopt dood' en 'uitstel is geen optie'. Sommigen hadden een van hun handen vastgelijmd aan het wegdek, anderen hadden zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen die op de rijbaan was neergezet.

Waarschuwing gemeente Den Haag aan Extinction Rebellion

Extinction Rebellion had de acties half augustus aangekondigd. De gemeente Den Haag heeft de klimaatgroep gewaarschuwd de acties ordelijk te laten verlopen: 'Bij wanordelijkheden zal de politie optreden'. Dat gebeurde maandagavond, toen ruim zestig demonstranten werden aangehouden vanwege 'direct verkeersgevaar en -hinder' rond de Lekstraat, de Koningstunnel en bij de Bezuidenhoutseweg.

Woensdag is de derde dag van het klimaatprotest in de stad. Omroep West is ter plaatse voor het laatste nieuws.