Gestrande graafmachine voor Noordwijkse kust krijgt nieuw leven in België

© MediaTV
NOORDWIJK - De gestrande graafmachine die vorige week voor de Noordwijkse kust veel bekijks trok, kan nog gerepareerd worden. Dat laat een woordvoerder van het Belgische bergingsbedrijf Jan de Nul weten. In België gaat het bedrijf ervoor zorgen dat de graafmachine weer tot leven wordt gewekt.
'Door het incident op het strand zijn de elektronica en de dieselmotor van de graafmachine stuk gegaan', legt de woordvoerder uit. 'We brengen de machine deze week nog naar onze ateliers in Oostende, waar ze hersteld zal worden.'
De graafmachine werd gebruikt om een stroomkabel van het windmolenpark Luchterduinen dieper in te graven. Door zeestromingen is die kabel op enkele plaatsen ondiep komen te liggen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Met sleepkabels op het droge

Tijdens de werkzaamheden ging de graafmachine echter kapot, waardoor deze niet meer terug uit zee kwam. Het kostte de bergingsmaatschappij enkele dagen om de graafmachine met behulp van sleepkabels weer op het droge te krijgen. De werkzaamheden op het strand van Noordwijk trokken afgelopen weekend tientallen dagjesmensen die vanaf de kant naar de inspanningen van het Belgische bedrijf kwamen kijken.