Instellingen

Driestar werkt aan veiligheid LHBTI-leerlingen: 'Excuses aanvaard'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

GOUDA - Bestuurslid Wim de Kloe van het Goudse Driestar College heeft zijn excuses aangeboden voor een LHBTI onvriendelijke column. Belangenorganisatie Regenboogalliantie aanvaardt zijn excuses 'omdat de Driestar daadwerkelijk werkt aan een programma om de veiligheid van LHBTI-leerlingen te vergroten' en met de alliantie in gesprek blijft.

In de column noemt De Kloe LHBTI's een gemeenschappelijke vijand van het christendom. 'Het college van bestuur, en de heer De Kloe als lid daarvan, heeft volmondig toegegeven dat de column beledigend, respectloos en polariserend is, en niet geschreven had mogen worden', schrijft de Regenboogalliantie woensdag in een verklaring. Dat bleek tijdens een 'stevig inhoudelijk gesprek' dat de alliantie heeft gevoerd met het voltallige college van bestuur van de Wartburg-Driestar scholengroep.

In de verklaring wordt gewezen op 'de grote schade die toegebracht is aan LHBTI-acceptatie en -veiligheid op scholen van de groep door de column'. 'LHBTI-leerlingen zijn gekwetst en komen ermee in een verkeerd daglicht te staan. Voor je het weet volgt nog meer afwijzing door andere leerlingen, leraren of ouders, en leidt het tot polarisatie', zegt voorzitter Mart van der Kamp van de alliantie in een mondelinge toelichting.

'Blunder leidt niet tot breuk'

Dat de excuses zijn aanvaard, heeft te maken met de concrete stappen die de school onderneemt om zowel in- als extern het vertrouwen te herstellen. Zo komt er op korte termijn een studiemiddag voor de schoolteams en er loopt een meerjarenplan om de sociale veiligheid van LHBTI-leerlingen te waarborgen.

'Mijn ondoordachte column heeft bijna een streep gezet door een ontwikkeling die al gaande was', zegt bestuurder De Kloe. Twee jaar geleden waren school en alliantie al met elkaar in gesprek. 'Ik ben blij dat het na mijn blunder niet tot een breuk is gekomen'. Hij bevestigt dat hij 'geheel van zijn column afstand heeft genomen'.

Tips van de alliantie

Degewraakte column begin oktober in het Reformatorisch Dagblad viel de Goudse Regenboogalliantie vooral rauw op het dak omdat 'hij atypisch was en in strijd met zoals wij de Driestar kennen', zegt Van der Kamp. Hij wijst erop dat het contact met de school 'er niet op is gericht om reformatorische christenen van mening te laten veranderen'.

In het gesprek met het schoolbestuur deelde hij een aantal tips: 'Pak overtredingen van het personeel aan; breng de leerlingen in contact met oud-leerlingen die tot de LTHBI-groep horen en laat hen, of de stichting "Homo in de klas" gastlessen geven'. Over een half jaar praten de partijen in elk geval verder.

Schoolinspectie doet geen verder onderzoek

De column leidde ook tot commotie onder lokale politieke partijen, zoals D66 uit Krimpen aan den IJssel en de PvdA in Gouda. Die laatste heeft nog geen antwoord op haar vragen over wat het Goudse college doet en al heeft gedaan ter bescherming van LHBTI-leerlingen.

De melding die belangenorganisaties deden bij de onderwijsinspectie, krijgt geen vervolg. 'Na zowel van de school als de melders gehoord te hebben en na onderzoek uit eerdere inspectierapporten is ons oordeel dat er geen verder onderzoek nodig is', aldus woordvoerder Daan Jansen.