Gemeenten kunnen inkomsten van hondenbelasting niet missen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
REGIO - Gemeenten die nog hondenbelasting heffen, kunnen deze inkomsten niet missen. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Op verzoek van de Kamer liet zij de financiële gevolgen van een mogelijke afschaffing onderzoeken.
Gemeenten mogen zelf beslissen of ze hondenbelasting heffen of niet. In 2020 deed iets meer dan de helft van alle gemeenten dat nog, waarbij in totaal 51 miljoen euro werd opgehaald. In onze regio moet je in Alphen aan den Rijn, Den Haag, Gouda, Katwijk, Krimpenerwaard, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer nog belasting betalen voor het houden van een hond. De overige gemeenten hebben de hondenbelasting al afgeschaft.
De gemeenten die de hondenbelasting nog niet hebben afgeschaft zeggen dit geld niet te kunnen missen. De opbrengsten van de hondenbelasting hoeven namelijk niet besteed te worden aan het hondenbeleid in de gemeente, maar worden ook gebruikt om andere uitgaven te betalen, laat de minister weten. Afschaffing van de hondenbelasting betekent dat mensen zonder honden meer gemeentelijke heffingen moeten betalen.

Andere lokale belastinginkomsten

Toch zijn er de laatste jaren steeds meer gemeenten die de hondenbelasting afschaffen. De handhaving zou te complex zijn en deze gemeenten vinden de hondenbelasting niet meer van deze tijd. Daarnaast wegen de inkomsten niet op tegen de kosten en willen gemeenten de lasten voor mensen met honden verlichten. Gemeenten die de hondenbelasting hebben afgeschaft, vangen het gemis aan inkomsten onder meer op uit andere lokale belastinginkomsten.
Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen of zij hondenbelasting willen heffen. Het landelijk afschaffen ervan is dan ook onwenselijk, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarmee het Rijk ook in gesprek ging. Dat tast de financiële onafhankelijkheid aan. Volgens de VNG en het kabinet moet tijdens een bredere herziening van lokale belastingen gekeken worden naar de toekomst van de hondenbelasting. Maar dat 'is aan een nieuw kabinet', aldus Ollongren.