Leidse ondernemer koopt pand Vroom en Dreesmann: SP en PvdA zien al nieuwe kansen

Het voormalige Vroom en Dreesmann pand in Leiden
Het voormalige Vroom en Dreesmann pand in Leiden © Robbert van Cleef
LEIDEN - Het oude Vroom en Dreesmann-pand aan de Leidse Aalmarkt is van eigenaar gewisseld. ASR Dutch Prime Retail Fund heeft het voormalige warenhuispand verkocht aan Leidenaar Alexander van Nimwegen. Hij doet dat samen met visbedrijf Parlevliet en Van der Plas uit Katwijk. Wat de overname betekent voor de toekomst van het monumentale pand is nog onduidelijk.
Koper Alexander van Nimwegen is een bekende naam in Leiden. Het is een horecaondernemer die ook wat vastgoed in Leiden bezit. Volgens bronnen in de Leidse vastgoedwereld wisselt het pand voor 30 miljoen euro van eigenaar. Van Nimwegen wil nog niet reageren, omdat de koop nog niet officieel rond is.
Voor het kolossale pand tussen de Aalmarkt en de Breestraat zijn de afgelopen periode verschillende scenario's opgesteld. Winkels op de begane grond met daarboven kantoren en appartementen bijvoorbeeld. En ook Stadslab Leiden - een lokale denktank die ook het Leidse Singelpark bedacht - maakte een opvallend plan na enkele brainstormsessies met de stad. In dat plan zouden onder meer Universiteit Leiden en de bibliotheek een etage vullen. Op de begane grond zou dan een soort markthal kunnen komen.

'Enthousiast over plannen'

Het Stadslab heeft inmiddels al een gesprek gevoerd met Van Nimwegen. 'Hij was wel enthousiast over onze plannen, maar dat is geen garantie dat hij ook daarbij aansluit', zegt Frans van den Broek van het Stadslab. 'De vraag is ook of dat haalbaar is, want hij zal ook zijn investering willen terugverdienen.' Binnenkort volgt een nieuw gesprek met Van Nimwegen, afspraken zijn er nog niet gemaakt.
Van den Broek is in ieder geval blij dat 'een bevlogen Leidse ondernemer' het pand gekocht heeft. 'We hadden oorspronkelijk het idee om het pand via een coöperatie zelf te kopen, maar daar komt deze koop dus tussendoor. Gelukkig is het een Leidenaar met hart op de goede plek.'

'Bruisende plek'

De PvdA en de SP in Leiden willen dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek gaat met de nieuwe eigenaar. In schriftelijk vragen laten de partijen weten erg gecharmeerd te zijn van het Stadslab-plan om de bibliotheek in het voormalige warenhuis te vestigen. 'Het is een geweldige kans, omdat er een nieuwe, bruisende plek middenin onze binnenstad ontstaat met de bibliotheek als kloppend hart daarvan.'
Sinds het faillissement van het bedrijf in 2015 heeft het enorme pand al verschillende bestemmingen gehad. Na een tijdje leeg te hebben gestaan kwam er een vestiging van de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay, maar die vertrok na een paar jaar weer. Toen kwam er tijdelijk een Action op de begane grond die inmiddels ook weer verdwenen is. Nu zit de Vintage Department Store er tijdelijk.