Hoge golven en windkracht 10: Scheveningse vissers praten over leven op zee

De Scheveningse vissermannen tijdens de opnamen
De Scheveningse vissermannen tijdens de opnamen © Muzee Scheveningen
DEN HAAG - Voor landrotten lijkt het soms iets van lang geleden: het leven op zee. Toch zijn er genoeg Scheveningers die precies kunnen vertellen hoe het is: hoge golven, ruwe zee. Dagen die nacht worden en nachten zonder slaap die weer dag worden. Je kunt het ontdekken op de tentoonstelling 'Vissermannen Zout en Zoet' in Muzee Scheveningen. Maar ook in de documentaire die zaterdag wordt uitgezonden op TV West.
De documentaire van Roderik Rotting vertelt hoe het nu echt is om een visser op Scheveningen te zijn. Het is een beroep met harde en zachte kanten. Een leven van plezier en verdriet, van volle zee en het vaste land. Er komen twaalf oud-vissers aan het woord. Leen Spaans jr. is een van hen. Voor hem lag het voor de hand dat hij visser zou worden: 'Je zag altijd iedereen met een leren zak op zijn rug naar het schip gaan. En je hoorde verhalen van je oudere broers. Dan denk je: dit wordt ook mijn toekomst', vertelt hij.
De film belicht onder meer de spreekwoordelijke blanke pit onder de ruwe bolster. Want het was nogal wat om als jonge jongen aan boord te gaan en wekenlang weg te blijven van je gezin. Leen Spaans sr. was bijvoorbeeld niet bij de geboorte van zijn oudste kind in 1967. Pas toen zij drie weken oud was, zag hij haar voor het eerst. Ook was hij op zee toen zijn moeder overleed.

Sterke verhalen

De vissers praten ook over het vak. Over wat het betekende om volle netten met vis binnen te halen en intussen windkracht 10 te voelen. Ze doen dat niet alleen in de documentaire, maar ook tijdens de tentoonstelling in Muzee die in september opende. Op woensdag en zaterdag verzorgt een van de twaalf mannen rondleidingen. Ze vertellen je over hun avonturen in het 'Sterke Verhalen Café', waar ze graag een jenevertje drinken.
Tentoonstelling 'Zoet en Zoet' in Muzee
Tentoonstelling 'Zoet en Zoet' in Muzee © Muzee Scheveningen
De documentaire 'Vissermannen, Zout & Zout' is zaterdag 30 oktober om 17.00 uur te zien op TV West en wordt daarna ieder uur herhaald. De tentoonstelling in Muzee is er tot en met 22 februari 2022.