Iva (5) viert dat ze is genezen van leukemie: 'Ik wil een prinses worden'

Iva geniet van een hele mooie dag
Iva geniet van een hele mooie dag © Owen O'Brien
WASSENAAR - Met een koets worden voorgereden, lakeien die je eten en drinken serveren en dansen in je mooiste prinsessenjurk. Dat is een droom van veel meisjes. Woensdag werd deze droom met hulp van Make-A-Wish werkelijkheid voor Iva Slingerland (5) uit Waddinxveen op het Landgoed de Wittenburg in Wassenaar. 'Ik vind prinsessen leuk, omdat ze altijd lief zijn.'
'In mei 2019 werd bij Iva acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld', vertelt Marjo Slingerland, de moeder van Iva. 'Dan ga je door een rollercoaster. Je komt in het Prinses Maxima Centrum en daar ga je dan een chemotraject in van twee jaar. Wanneer Iva in het ziekenhuis lag, reed mijn man elke dag op en neer naar het ziekenhuis en bleef ik bij Iva. Vooral het eerste jaar waren we 24/7 bezig met Iva.' Gelukkig gaat het nu beter met het 5-jarige meisje. 'Iva is genezen verklaard. Ze heeft alleen nog wel elke twee maanden controles', zegt Marjo.
Iva's wens gaat eindelijk in vervulling: ze mag naar het prinsessenbal
Maar woensdag denken Iva en haar moeder even niet aan de ziekte die zij heeft gehad, want Iva is uitgenodigd door Make-A-Wish om bij een echt prinsessenbal aanwezig te zijn met allemaal andere kinderen die een prinsessenwens hebben. Woensdagmiddag begint voor de prinses met een ritje in een koets naar het landgoed en een glas kinderchampagne bij aankomst. Eenmaal binnen staan er lakeien die Iva, en alle andere prinsesjes, ontvangen. Naast de tour met een koets, koninklijk eten en drinken en de prinsessenjurken, krijgen de prinsessen een etiquetteles en worden ze gekroond tot prinses. 'Stap en tik, stap en tik', fluistert Iva de etiquettejuf na wanneer ze leert hoe je netjes moet lopen. 'Ik wil een echte prinses worden', zegt ze enthousiast tijdens de opdracht.

Prinsessenjurk

Het was niet alleen een bijzondere dag voor Iva, maar ook voor Make-A-Wish zelf. Tijdens dit prinsessenbal werd namelijk de Make-A-Wish-prinses gepresenteerd in de jurk die is ontworpen door Addy van den Krommenacker. 'Wij lanceren onze eigen Nederlandse prinses Sterre en de prinsesjes mogen als eerste de prinses en haar jurk bewonderen', vertelt Hanneke Verburg, algemeen directeur van Make-A-Wish. 'Het is heel belangrijk dat deze dagen worden georganiseerd', vertelt ze terwijl ze naar de blije kinderen kijkt.
Iva en haar moeder tijdens de Make-A-Wish-dag
Iva en haar moeder tijdens de Make-A-Wish-dag © Owen O'Brien
Nadat Iva is gekroond tot prinses door prinses Sterre, komt zij trots op haar moeder afrennen met haar kroontje. 'Dit is zo geweldig. Het is een echte verrassing, want wij weten ook niet wat er gaan gebeuren', vertelt Marjo. 'Ik zie een kind dat weer gezond is en lekker geniet', voegt de moeder trots toe.