Oer-Leidenaar verklaart Haarlemmerstraat tot stiltegebied om 'kebab-overlast'

© Sleutelstad
LEIDEN - Boven de Haarlemmerstraat in Leiden hangt sinds kort een spandoek met de tekst: 'Vanaf 24.00 uur stiltegebied, denk aan onze kinderen.' Het is opgehangen door de bekende Leidenaar Peter Labrujère, ook bewoner en winkelier in de Haarlemmerstraat. Het is bedoeld tegen de geluidsoverlast van uitgaanspubliek dat 's nachts wat te eten haalt bij een shoarmazaak in de winkelstraat.
'Ik heb allerlei instanties gebeld over een kebabwinkel naast ons die een vierentwintig-uurs-vergunning heeft voor een take-away', vertelt Labrujère aan mediapartner Sleutelstad. Volgens de markante Leidenaar staan er soms wel vijftig studenten buiten om een broodje te halen.
Peter Labrujère | Privéfoto
Peter Labrujère | Privéfoto
Hij zegt gebeld te hebben met de horecaklachtenlijn, de politiek, handhavers en de politie. Maar niemand zegt er wat aan te kunnen doen. Toen is er uiteindelijk de humoristische oplossing gekomen: het ophangen van een spandoek.

'Hier hoeft niets'

'Ik snap er geen bal van dat ze de hele nacht open mogen zijn. Aan de overkant zit Café De Vergulde Kruik. Die moet om middernacht het terras binnenhalen en QR-codes checken bij binnenkomst. En hier hoeft helemaal niets', aldus Labrujère. Volgens hem zijn het vooral studenten die voor geluidsoverlast zorgen.
De eigenaar van de shoarmazaak Tob Kebab zegt in een reactie tegen Sleutelstad dat ze er hun best voor doen om de overlast te beperken en zijn bereid mee te denken over oplossingen. Ze hebben al een bord neergezet en vragen aan de klanten om rekening te houden met de buurt.

Dubbel glas en middernachtsluiting

Ook vindt hij dat de coronamaatregel die ervoor zorgt dat de horeca om middernacht dicht moet, bijdraagt aan het probleem omdat daardoor meer mensen buiten staan. Daarbij hebben veel huizen in de Haarlemmerstraat geen dubbel glas, zegt de eigenaar.
Labrujère ziet het liefst dat de gemeente de vierentwintig-uurs-vergunning heroverweegt. Of dat gaat gebeuren, is nog onbekend.