Instellingen

Ambitieuze plannen voor kuststrook Noordwijk: 'Gebied moet echt gaan leven'

Plan voor nieuwbouw bij Palaceplein | Architectenbureau Mulleners
Plan voor nieuwbouw bij Palaceplein | Architectenbureau Mulleners
NOORDWIJK - In opdracht van ontwikkelaar Adriaan van Erk Groep heeft architectenbureau Mulleners+Mulleners deze week ambitieuze plannen gepresenteerd voor de kuststrook van Noordwijk. Die worden mogelijk nu de gemeente akkoord gaat met de voorkoop van de grond van de omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte. Hierdoor krijgt de Van Erk Groep veel grond in handen op strategische plekken in Noordwijk aan Zee.
'Het zijn nog maar schetsen, maar het geeft een goed beeld van hoe wij daar de toekomst zien', zegt Eric Eijgelaar van het architectenbureau. 'Wij willen langs de kust clusters maken met hoofdvormen die steeds terugkomen. In ieder geval niet zo'n plomp alleenstaand ontwerp zoals bijvoorbeeld Hotels van Oranje.' De tekeningen zijn deze week gepresenteerd aan de gemeenteraad.
'In de plannen hebben we vooral ook nagedacht over de overgang van het oude dorp naar het strand', zegt Eijgelaar. 'En de levendigheid is echt een punt voor ons. De gemeenteraad was blij dat er ook woningen komen, zodat mensen in dat gebied ook echt gaan leven.' Hij verwacht dat die woningen, zeker op het gebouw dat gepland staat bij het al jaren braakliggende Palaceplein, niet goedkoop zullen zijn. 'Maar aan de andere kant van de boulevard bij het Vuurtorenplein staan flats en onze opdrachtgever Adriaan van Erk Groep wil die ook opknappen, zodat daar goede woningen in het lagere segment bijkomen.'
Schetsontwerp voor de toekomst van het Vuurtorenplein | Architectenbureau Mulleners
Schetsontwerp voor de toekomst van het Vuurtorenplein | Architectenbureau Mulleners

Geen voorkeursrecht meer

Nu is het aan de gemeente en de Adriaan van Erk Groep om te gaan onderhandelen over wat er nu precies kan en mag komen. Die onderhandelingen kunnen doorgaan nu de gemeente afziet van het 'voorkeursrecht gemeenten' dat zij op het bezit van Van de Putte had gelegd. Dat deed de gemeente om de omstreden projectontwikkelaar onder druk te zetten.
Adriaan van Erk Groep kocht de gronden van Van de Putte eind vorig jaar voor zo'n 60 miljoen euro. Maar ze mochten niet geleverd worden zonder toestemming van de gemeente. Nu burgemeester en wethouders willen afzien van hun eigen claim, kan de grond wel officieel worden overgedragen en kan Van Erk aan de slag. Er liepen al gesprekken, en die kunnen nu verdergaan. De gemeenteraad heeft in een geheime vergadering ingestemd met het verlenen van toestemming voor de verkoop. Maar Van Erk mag de gronden niet doorverkopen zonder ze weer eerst aan de gemeente aan te bieden.
Een andere voorwaarde is een getekende samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Van Erk, die ook nog eens langs de gemeenteraad moet. En die overeenkomst is er nog niet.

Hoe hoog mag je bouwen?

Een belangrijk discussiepunt wordt sowieso de vraag: 'Hoe hoog mag je bouwen'? Zeker bij het Palaceplein gaat de architect de hoogte in. 'De Adriaan van Erk Groep wil natuurlijk ook vierkante meters bouwen, dus dan moet je de hoogte in', zegt Eijgelaar. Wie de tekeningen uit de presentatie bekijkt, ziet een torentje op het gebouw dat gepland staat bij het plein. Die zou 34 meter hoog moeten worden. ‘Maar als dat uiteindelijk niet mag, hebben we ook een lagere variant bedacht.’
De 'lage' variant voor nieuwbouw bij Palaceplein | Architectenbureau Mulleners
De 'lage' variant voor nieuwbouw bij Palaceplein | Architectenbureau Mulleners
De tekeningen die er nu liggen zijn overigens niet de eerste plannen voor bebouwing van dit deel van Noordwijk. Eerder maakte het Belgische architectenbureau Arcas al tekeningen voor wat zij het 'Sea Palace' noemden. De architect heeft na het maken van die tekeningen nooit meer iets gehoord van zijn opdrachtgever. Dat was toen nog Ronnie van de Putte. Het Haarlemse architectenbureau zegt dat het niets meer met de 'krottenkoning' te maken heeft, en ontwikkelaar Adriaan van Erk Groep als opdrachtgever heeft.

Zestig miljoen

De gemeente Noordwijk laat weten geen mening te hebben over de plannen van de architect omdat de onderhandelingen met de Adriaan van Erkgroep nog niet zijn afgerond. Maar het lijkt erop dat Ronnie van de Putte binnenkort wel 60 miljoen euro op zijn rekening gestort krijgt, en zich dan volledig uit Noordwijk terugtrekt.