Pianisten 'rammen' op nieuwe vleugel in Leidse Stadsgehoorzaal om hem in te spelen

Eén van de deelnemers die op de piano speelt
Eén van de deelnemers die op de piano speelt © Sleutelstad
LEIDEN - Op de oproep van de Stadsgehoorzaal in Leiden om hun recent gerestaureerde vleugel 'stevig' in te komen spelen hebben honderdvijftig pianisten gereageerd. Een deel van hen is uitgenodigd om de komende weken langs te komen om de Steinway piano onder handen te nemen in een verder lege Aalmarktzaal. Het inspelen is nodig om het instrument klaar te maken voor het komende seizoen.
Op dit overweldigende succes hadden de initiatiefnemers niet gerekend. 'Zoveel reacties hadden we echt nooit verwacht. Dus helaas hebben we een keuze moeten maken uit de aanmelders', vertelt Monique Aalbers die de actie organiseerde. Omdat het inspelen tussen concerten en optredens door gebeurt, was het niet mogelijk om iedereen die dat wilde voor een inspeeluur in te plannen.
Tijdens de restauratie is de vleugel voorzien van nieuwe hamers. Het vilt op die hamers moet inzakken en zich zetten. 'Door er flink op te 'rammen' gaat de elasticiteit er uit', zegt pianostemmer Matthijs Jongepier tegen mediapartner Sleutelstad. De pianisten hoeven volgens Jongepier niet bang te zijn dat ze te ruw met het instrument omgaan. 'Tijdens een concert kan het er ook flink aan toe gaan. Dat kan een vleugel wel hebben', zegt hij. Ondanks deze aanmoedig blijven de meeste inspelers voorzichtig. 'Een enkeling ramt flink, maar de meesten houden het beschaafd en spelen iets minder zacht dan normaal', lacht Aalbers.
Sleutelstad nam een kijkje bij het inspelen van de vleugel:
Gerestaureerde piano wordt ingespeeld: 'Wil hem wel mee naar huis nemen'

Elke dag opnieuw gestemd

Na iedere speeldag wordt de vleugel door de pianostemmer uit elkaar gehaald en opnieuw gestemd. 'Hij is dan goed vals, maar dat hoort', vertelt hij. De reacties van pianisten zijn volgens verwachting: de pianisten voelen zich vereerd met de kans om een keer op de concertpiano te mogen spelen. 'Het was echt heerlijk. Ik zou hem zo mee naar huis willen nemen', vertelde een van hen na afloop.
De Steinway-vleugel van de Stadsgehoorzaal
De Steinway-vleugel van de Stadsgehoorzaal © Stadsgehoorzaal