Haagse politie bundelt krachten met IT-specialisten in strijd cybercrime

DEN HAAG - Om de strijd aan te gaan tegen cybercriminaliteit is donderdagochtend een hackathon van start gegaan bij het Koninklijk instituut van Ingenieurs in Den Haag. Tijdens het tweedaagse evenement zullen experts op het gebied van IT ervaringen uitwisselen met specialisten van de politie. 'Het is ontzettend mooi om samen met de experts te kijken naar hoe we deze criminaliteit kunnen bestrijden', vertelt Koen Hermans, officier van justitie in Den Haag.
De politie hoopt door de tijdelijke samenwerking met de IT-specialisten tot nieuwe inzichten te komen in de bestrijding van onopgeloste cybercrimezaken. 'We hebben een aantal casussen toegewezen gekregen van lopende onderzoeken. De komende dagen gaan wij met elkaar onderzoeken of het mogelijk is om tot nieuwe inzichten te komen', zegt Jordi Scharloo, IT specialist bij KPN Security.
Uit onderzoek van de Rijksoverheid bleek vorig jaar dat twee derde van de Nederlanders weleens te maken heeft gehad met onder andere WhatsAppfraude en nepsms’jes van banken. Bryan Sewberath Misser, operationeel specialist bij de politie, waarschuwt voor de zogeheten 'vriend in nood fraude'. 'Slachtoffers ontvangen via WhatsApp een bericht waarin een vriend of vriendin dringend om geld vraagt. Vervolgens wordt er direct geld overgemaakt en blijkt naderhand dat er sprake is van oplichting’. Een ander voorbeeld is 'phishing' waarbij criminelen slachtoffers met behulp van e-mails lokken naar valse websites en op die manier grote bedragen geld buitmaken', ligt Misser toe.

Knappe koppen

Door samen te werken met de private partijen hoopt Hermans niet alleen tot nieuwe ideeën te komen. 'Privaten partijen hebben een ander beeld van cybercriminaliteit als dat wij hebben. Vaak hebben ze ook andere ideeën over de aanpak en bestrijding. Het is ontzettend mooi om samen met de experts te kijken naar hoe we deze criminaliteit kunnen bestrijden', aldus Hermans.
Dat de samenwerking tussen de politie en private partijen niet voor niets is, is onder andere terug te zien in de bankenwereld. Zo is het inmiddels niet meer mogelijk om limieten die gesteld zijn aan het opnemen van geld plots enorm te verhogen.