Burgemeester Van Zanen ontvangt Spaanse onderscheiding: 'Niet alleen mijn verdienste'

Burgemeester Jan van Zanen ontvangt de Spaanse onderscheiding
Burgemeester Jan van Zanen ontvangt de Spaanse onderscheiding © Valerie Kuypers/Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft een belangrijke Spaanse onderscheiding gekregen. De burgervader treedt toe tot de Orde van Isabella de Katholieke. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij als burgemeester van Utrecht de start van de wielerronde van Spanje naar Nederland wist te halen.
De Ronde van Spanje (Vuelta) zou eigenlijk vorig jaar al naar Nederland komen, maar door de coronapandemie ging dat niet door. Utrecht is nu in augustus 2022 de startplaats van een de drie grootste wielerrondes ter wereld. De wedstrijd doet daarna in ons land nog onder meer Den Bosch en Breda aan.
Van Zanen is trots op de prijs. 'Het is een enorme eer om deze onderscheiding te ontvangen. Maar het naar Nederland halen van dit bijzonder evenement is niet alleen mijn verdienste. Ik wil daarom de onderscheiding opdragen aan alle mensen die de Vuelta helpen organiseren, voor en achter de schermen. In Spanje, bij de gemeenten Utrecht, Breda en Den Bosch en de provincies Utrecht en Noord-Brabant.'

Diensten ten goede van Spanje

Van Zanen ontving de versierselen die bij de onderscheiding horen uit handen van de Spaanse ambassadeur in Nederland, Maria Jesus Alonso Jimenez. De onderscheiding is een Spaanse burgerlijke orde om erkenning te geven voor diensten die Spanje ten goede komen. Van Zanen mag zich vanaf nu Commandeur noemen.