Monumentaal Huize Ivicke staat niet meer op instorten

Huize Ivicke
Huize Ivicke © Omroep West
WASSENAAR - Het monumentale, maar zwaar vervallen, Huize Ivicke in Wassenaar staat niet meer op instorten. Dat zegt de gemeente Wassenaar. De gemeente heeft de - wat zij zelf noemt - instandhoudingswerkzaamheden afgerond.
De gemeente Wassenaar is juli 2020 begonnen met de werkzaamheden. Zij had eigenaar Ronnie van de Putte daarvoor tot driekwart jaar de tijd gegeven, maar dat deed hij niet. Op 21 juli 2020 begon de gemeente zelf, met de aanzegging dat de rekening naar hem doorgestuurd zou worden.
In oktober van dat jaar diende een rechtszaak, omdat de omstreden vastgoedondernemer zelf toch met een plan kwam. Dat kostte 56.000 euro. De gemeente dacht meer aan een rekening van 1 miljoen euro. Na veel gesteggel in de rechtszaal kreeg de gemeente van de rechter toestemming om het werk uit te voeren.

Wind- en waterdicht

Nu laat de gemeente Wassenaar weten dat de werkzaamheden zijn afgerond. Het monumentale pand langs de N44 is weer wind- en waterdicht. De dakkappellen zijn aangepakt en ook is het pleisterwerk hersteld. De aannemer van de gemeente heeft eveneens de kozijnen en het raamwerk aangepakt, zegt de gemeente.
Her en der was volgens de woordvoerder ook sprake van houtrot en zwamvorming, en ook dat is aangepakt. Als laatste is een bijzonder speelhuisje op het terrein opnieuw ingepakt zodat dat niet verder kan vervallen. Hoeveel dit allemaal heeft gekost kan een woordvoerder niet zeggen.

Geen restauratie

De gemeente weigert het werk een 'restauratie' te noemen. Het ging er puur om verder verval van het monumentale huis te voorkomen. 'Waardevol erfgoed is een belangrijk onderdeel van het DNA van Wassenaar', zegt verantwoordelijk wethouder Kees Wassenaar. 'We konden niet toestaan dat dit beeldbepalende rijksmonument door gebrek aan onderhoud van de eigenaar verloren zou gaan.'
Van de Putte staat ook bekend als 'De Krottenkoning'. Hij investeert in vastgoed, maar doet er vervolgens niets mee. In Zeeland is een voormalig klooster ingestort omdat hij weigerde er iets aan te doen. Dat wilde de gemeente Wassenaar koste wat het kost voorkomen bij Huize Ivicke. Om dat voor elkaar te krijgen werd bestuursdwang toegepast. Met andere woorden: de gemeente ging het gewoon doen tegen de zin van de eigenaar.

Ivicke is nog altijd gekraakt

Een van de redenen voor Van de Putte om geen onderhoud te plegen is het feit dat Huize Ivicke sinds 2018 is gekraakt. Hij was van mening dat hij geen werkzaamheden kon uitvoeren zolang de krakers erin zaten. Die mochten echter van de rechter blijven zitten, omdat er geen enkel spoedeisend belang zou zijn om hen eruit te zetten. De ontwikkelaar had namelijk geen plannen met het huis.
Maandag 8 november dient bij de bestuursrechter in Den Haag wederom een rechtszaak tussen de gemeente Wassenaar en Van de Putte. Het gaat dan weer over geld en over de krakers.