Grote steden smeken om miljarden voor woningbouw: 'Vooral voor groen'

© ANP
DEN HAAG - Den Haag heeft met vijftien andere gemeenten in Nederland een brandbrief aan de formerende partijen voor een nieuw kabinet gestuurd. Hierin vragen ze de partijen om niet eerder vertoonde investeringen in de woningbouw. De steden denken de komende twintig jaar twee miljard euro per jaar extra nodig te hebben om 600.000 woningen in de Randstad te kunnen bouwen.
'Wij als steden willen die woningen graag bouwen. Daar hoort wel iets bij: dat die mensen die daar gaan wonen ook groen hebben. Dat ze niet alleen woningen hebben, maar ook een park waar ze kunnen recreëren', licht de Haagse wethouder Anne Mulder toe. 'Mensen willen ook in een prettige, groene omgeving wonen. Daar is geld voor nodig, wij hebben dat geld niet. Daarom doen we een beroep het Rijk.' Volgens de wethouder gaat het in Den Haag om honderden miljoenen euro's.
Haagse wethouder Anne Mulder
Haagse wethouder Anne Mulder © Omroep West
De brandbrief is ondertekend door zestien van de grootste gemeenten in Nederland, meldt de NOS. Ook staan de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht achter de brief, net als de HTM en de stadvervoerders van Amsterdam en Rotterdam en de Fietsersbond. Gezamenlijk roepen zij het kabinet om jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro per jaar extra uit te trekken voor de bouw van extra woningen. Dit bedrag is exclusief de investeringen in het openbaar vervoer rond de steden.
Demissionair minister Kajsa Ollongren (Wonen) erkende in een brief aan de Tweede Kamer al dat er sprake is van een 'historisch hoog woningtekort' en dat extra financiering nodig is. Maar de bijbehorende miljarden die de grote steden willen zijn nog niet gevonden. Op Prinsjesdag maakte het demissionaire kabinet bekend 100 miljoen extra uit te trekken.

Steeds meer mensen naar Randstad

De schatting is dat om het woningtekort op te lossen er de komende twintig jaar ongeveer een miljoen extra woningen nodig zijn. Omdat de trend is dat steeds meer mensen naar de Randstad trekken, moeten daar ook de meeste nieuwe woningen verrijzen. Twee derde van de benodigde woningen zou daarom in of rond de bestaande steden gebouwd moeten worden.
Er liggen in Nederland al veertien plannen voor 'grootschalige woningbouwgebieden', zoals in de Laakhavens in Den Haag. De gemeenten van deze veertien plannen gaven tegen de NOS aan dat ze de hulp van het Rijk nodig hebben om deze plannen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. De projecten moeten namelijk aan een groot aantal eisen voldoen: klimaatneutraal, met voldoende groen en voorzieningen in de omgeving en goed te bereiken met de fiets en het openbaar vervoer.

Groot park

Zo kan het project op het braakliggende terrein in de Laakhavens alleen gebouwd worden als er ook een groot park bijkomt in de buurt. Dat is de enige manier dat het ambitieuze nieuwbouwproject aan de normen voldoet.