Klimaatactivisten bezetten gebouwen in Den Haag: 28 aanhoudingen

Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren Prins Clauslaan
Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren Prins Clauslaan © Regio15
DEN HAAG - Op de slotdag van de protestweek hebben activisten van Extinction Rebellion meerdere gebouwen in het centrum van Den Haag bezet. De politie heeft op twee locaties op de Bezuidenhoutseweg in totaal 28 demonstranten aangehouden. De activisten bezetten daar onder andere de ingang van een kantoorgebouw waar de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA) is gevestigd, en weigerden te vertrekken.
De politie had de demonstranten verzocht weg te gaan in verband met 'direct verkeersgevaar en verkeershinder'. Twaalf personen voor de deur van NOGEPA die aan die oproep geen gehoor gaven, zijn aangehouden. Even verderop werden zestien demonstranten opgepakt bij een ander gebouw.
Tegelijkertijd hadden ongeveer vijftig activisten van Extinction Rebellion, die deelnamen aan een klimaatbetoging in Den Haag, de kruising van de Theresiastraat en de Prins Clauslaan geblokkeerd. Een deel van hen had zich aan elkaar vastgeketend. De politie heeft deze groep inmiddels verwijderd.
De politie verwijdert demonstranten van Extinction Rebellion
De politie verwijdert demonstranten van Extinction Rebellion © Regio 15

Week van protesten

Het is de slotbetoging na een week van protesten in de hofstad. Zo'n honderd actievoerders liepen daarvoor met gekleurde vlaggen door de ambassadewijk in Den Haag. Volgens Extinction Rebellion gaat het om een 'solidariteitsmars voor diegenen die nu al keihard worden geraakt door de klimaat- en ecologische crisis. Mensen in het mondiale Zuiden strijden dagelijks voor hun leefomgeving, levenswijze en levens', zegt de groep. De betoging wordt begeleid door veel politie.
Extinction Rebellion voert de hele week al actie in Den Haag. Met hun acties vraagt de groep aandacht voor klimaatverandering en eist dat Nederland per 2025 klimaatneutraal is.
Extinction Rebellion voert actie in de ambassadewijk in Den Haag
Extinction Rebellion voert actie in de ambassadewijk in Den Haag © Regio 15

Vastgekend aan een vrachtwagen

Maandag waren er blokkades in de buurt van de tijdelijke Tweede Kamer. Ruim zestig demonstranten werden opgepakt vanwege 'direct verkeersgevaar en -hinder'. Ook hadden actievoerders zich vastgeketend aan een vrachtwagen die voor de Malietoren hadden geparkeerd.
Ook dinsdag waren er blokkades, onder meer op de kruising van de Prins Clauslaan met de Juliana van Stolberglaan. De politie greep uiteindelijk in om de blokkade op te heffen.

Blokkeren van A12

Woensdag haalde de politie verschillende busjes van de weg omdat het vermoeden bestond dat de demonstranten de A12 wilden blokkeren. Uiteindelijk werden 25 mensen aangehouden, onder wie twee journalisten.
Donderdag werden bij protesten zestien mensen aangehouden. Ze hadden zich voor de deuren van de partijkantoren van CDA, D66 en de VVD met hun handen vastgelijmd aan stoeptegels en kregen ze door mede-actievoerders nepbloed over zich heen gespoten.