VVD Den Haag: 'Extinction Rebellion misbruikte demonstratierecht'

Blokkade Extinction Rebellion
Blokkade Extinction Rebellion © Omroep West
DEN HAAG - De VVD in de Haagse gemeenteraad is ontstemd over de demonstraties van de klimaatactivisten van Extinction Rebellion afgelopen week. Volgens de partij hebben de activisten de stad een week lang ontregeld. ‘Zijn dit nog wel demonstranten?’ vraagt VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf zich af.
Extinction Rebellion heeft meerdere dagen acties gevoerd in Den Haag. Daarbij werden kruispunten geblokkeerd en ketenden demonstranten zichzelf vast. Tientallen actievoerders werden aangehouden. Met de acties wilde de groep aandacht vragen voor klimaatverandering en eisen dat Nederland per 2025 klimaatneutraal is.
Maar de VVD kon de demonstraties niet waarderen en vindt dat het demonstratierecht meerdere dagen is misbruikt door Extinction Rebellion. 'Deze lieden zeggen te gaan demonstreren maar ondertussen overtreden ze bewust wetten en regels', zegt De Graaf. 'Vooraf gaven zij aan rekening te houden met aanhoudingen en arrestaties. Dan ben je niet uit op een vreedzame demonstratie.'

Regels

De gemeente heeft als uitgangspunt dat demonstraties mogelijk moeten zijn en faciliteert zoveel als kan. 'Maar er zijn ook regels', zegt De Graaf. 'Extinction Rebellion heeft zoveel regels overtreden dat je je kunt afvragen of hier nog wel sprake is van een demonstratie. Want: als iets er niet uitziet als een eend, niet zwemt als een eend en niet kwaakt als een eend, is het waarschijnlijk ook geen eend. En als het geen sprake is van een demonstratie, hoef je het ook niet zo te behandelen.'
De VVD gaat het stadsbestuur om opheldering vragen. 'Ook willen wij weten hoeveel politie-uren de afgelopen week zijn ingezet tegen Extinction Rebellion. De politie komt al mensen te kort en nu moet zij zich ook nog dagenlang hiermee bezighouden. Daarnaast is er nog de economische en milieuschade als gevolg van de verkeersopstoppingen die werden veroorzaakt’, zegt De Graaf.