Voetbaltalent koos voor internetoplichting, OM eist 18 maanden cel

Fraude via WhatsApp
Fraude via WhatsApp © Omroep West
NOOTDORP - De 19-jarige verdachte D. uit Nootdorp leek een mooie voetbalcarrière voor de boeg te hebben, maar hoorde vrijdag bij de Haagse rechtbank een celstraf van 18 maanden tegen zich eisen, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Hij zou een actieve rol hebben gespeeld in een criminele groep die voor 700.000 euro mensen heeft opgelicht.
D. voetbalde bij bekende amateurclub in de regio, en haalde ook de jeugdselectie van een club uit het betaalde voetbal. Op straat leerde hij een balletje te trappen. 'Maar ik kwam er ook in aanraking met grote jongens die de verkeerde dingen deden', vertelde hij vrijdag bij de rechter.
Het OM beschuldigt hem ervan dat hij via Snapchat katvangers ronselde die hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden voor internetoplichting. Op de rekeningen van de katvangers werden duizenden euro’s gestort van opgelichte klanten van KNAB en ING. Ze waren gebeld door nepmedewerkers van hun bank met de valse mededeling dat hun rekening overgenomen was door Ghanese oplichters, en dat ze hun geld naar een andere rekening moesten overmaken.

Tweeduizend euro van de dagopbrengst

De slachtoffers maakten het geld over naar de rekeningnummers van de katvangers die D. via Snapchat had geregeld. Hij had de eigenaren van de rekeningen daarop een bericht gestuurd dat ze snel geld konden verdienen. In een Mercedes haalde de Nootdorper de pinpassen bij de katvangers op, waarna het fraudegeld van hun rekening werd gehaald.
De criminele groep van D. haalde wel tienduizend euro per dag binnen met de oplichtingspraktijken. 'Dat ging niet allemaal mijn kant op', zei de verdachte vrijdag bij de rechtbank. 'Het merendeel verdween naar de grote jongens.' Na lang aandringen van de rechters biechtte hij vrijdag op dat hij één tot tweeduizend euro van de dagopbrengst opstreek. De katvangers bleven berooid achter. Hun rekening werd na de fraude geblokkeerd, waarna ze niet meer bij hun geld konden.

Actieve rol

De Nootdorper zou zich met zijn criminele vriendjes ook schuldig gemaakt hebben aan WhatsApp-fraude. De oplichters deden zich voor als familielid van de slachtoffers, en vroegen hen om even een openstaande rekening te betalen.
Volgens de officier van justitie probeert de verdachte zijn rol bij de internetoplichting kleiner te maken dan die in werkelijkheid was. 'Hij had een actieve rol, hij was goed in de verkeerde dingen.' Hij maakte deel uit van 'een niet zo frisse groep', zei de aanklager. De andere verdachten komen ook nog voor de rechter, beloofde hij. 'Ze komen ook nog aan de beurt.'
De uitspraak is over twee weken.