Coronavirus: Stijging aantal coronagevallen zet door

Een vrouw laat zich testen op corona
Een vrouw laat zich testen op corona © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 19 oktober.

LCPS begint woensdag weer met spreiding van coronapatiënten

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begint woensdag weer met de landelijke spreiding van coronapatiënten vanwege druk op de ziekenhuizen. Met het ontlasten van de regio's met de meeste coronapatiënten hoopt het LCPS de zorg overal toegankelijk te houden. In totaal liggen dinsdag 617 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis.
Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), verwacht dat het aantal coronpatiënten de komende tijd zal stijgen. 'We zien dat in de afgelopen periode de instroom is verdubbeld. De bezetting stijgt nu ook en we verwachten dat die nog door stijgt tot ongeveer 800 Covid-patiënten in totaal op de ic en in de kliniek', zegt Kuipers.
Voorlopig gaat het LCPS alleen patiënten op werkdagen spreiden. Mochten er meer patiënten bijkomen, dan wordt de landelijke spreiding ook in het weekend opgepakt.

Twee vaccindoses nodig na herstel van Covid-19 voor bezoek aan VS

De Verenigde Staten blijven buitenlanders weren die zijn hersteld van Covid-19 en daarna één dosis van de coronavaccins van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen. In de Europese Unie geldt deze groep over het algemeen wel als volledig gevaccineerd, maar het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) kijkt daar anders tegenaan.
De VS maakten vorige week bekend dat volledig gevaccineerde buitenlanders vanaf 8 november het land weer binnen mogen. Het gaat om elke combinatie van door de WHO goedgekeurde vaccins waarvan twee doses nodig zijn, of één injectie met het Janssen-vaccin. Reizigers moeten voor vertrek een vaccinatiebewijs en een recente negatieve testuitslag laten zien.
De Amerikanen voerden aan het begin van de pandemie een streng inreisbeleid in, waardoor het momenteel vrijwel onmogelijk is om naar het land af te reizen zonder Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning.

Coronaprik vorige week voor minder dan 100.000 mensen

Minder dan 100.000 mensen hebben vorige week een coronaprik gekregen, zo valt te lezen in de meest recente vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal gezette prikken in een week kwam voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne weer onder die grens.
Het aantal mensen dat de eerste prik kreeg, was vorige week ongeveer 10.000 minder dan een week eerder. Van 11 tot en met 17 oktober kregen 33.333 mensen de eerste prik. Voor de mensen die het vaccin van Janssen kregen, is dat meteen ook de laatste prik. Van dat vaccin is maar één dosis nodig voor optimale bescherming. 57.050 mensen kregen vorige week de tweede dosis, bijvoorbeeld van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Stijging coronagevallen neemt verder toe

Het aantal coronabesmettingen klimt verder omhoog. Volgens het RIVM zijn de afgelopen week 25.751 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn ruim 44 procent meer positieve testen dan vorige week. 'De toename in het aantal positieve coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect', laat het RIVM weten.

Kleine toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur verder toegenomen met zeven patiënten. In totaal liggen er nu 617 coronapatiënten in het ziekenhuis. Er liggen nu 465 patiënten op de verpleegafdelingen en 152 patiënten op de intensive care. Hierbij gaat het om een toename van één patiënt op de verpleegafdelingen en een toename van zes patiënten op de intensive care ten opzichte van maandag. De laatste keer dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen boven de 600 patiënten steeg was op 14 september.

Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw toegenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week opnieuw toegenomen. Tussen de presentatie van de vorige weekcijfers en maandag zijn er al bijna 22.000 nieuwe coronagevallen bij het RIVM geregistreerd. Daar moeten de cijfers van dinsdagochtend nog bij worden opgeteld om aan het nieuwe weekcijfer te komen. Dinsdag presenteert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de cijfers over afgelopen zeven dagen.
Het RIVM laat ook weten hoeveel sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting er afgelopen week bij het instituut zijn geregistreerd. Vorige week stond dat aantal op 24. Sindsdien zijn er al 35 nieuwe sterfgevallen aan het RIVM doorgegeven.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreid, staat op 1,26. Het hoogste niveau sinds 6 juli. Een reproductiegetal van 1,26 wil zeggen dat 100 mensen gemiddeld 126 anderen besmetten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.