Coronavirus: Aantal coronapatiënten stijgt met tien naar 660

Coronaafdeling in een ziekenhuis
Coronaafdeling in een ziekenhuis
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 21 oktober.

Onderzoekers: coronaprik bevordert geen miskraam

Het lijkt er steeds nadrukkelijker op dat tegen Covid-19 geprikte aanstaande moeders geen verhoogd risico hebben op een miskraam. Dat staat op de site van het Noorse instituut voor de publieke gezondheid. Een onderzoekster van deze organisatie, Maria C. Magnus, verdiepte zich erin met collega's van het National Institute of Environmental Health Sciences in de VS en de University of Ottawa in Canada.
Vrouwen die in verwachting zijn krijgen in ons land al het advies om zich te laten vaccineren. 'Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap', zegt het RIVM. Volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, voegt het resultaat van het nieuwe internationale onderzoek nog meer toe aan de onderbouwing van deze inschatting.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt naar 660

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen naar 660. Dat zijn er tien meer dan woensdag. Op de intensive care-delingen nam het aantal patiënten met één af. Daar liggen nu 164 mensen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Om de druk op de ziekenhuizen te verlichten, regelt het LCPS sinds deze week weer dat patiënten over het land worden verspreid. Op die manier moet de zorg in alle regio's toegankelijk worden gehouden.

Leidenaar aangehouden voor fraude met coronasteun

De politie heeft woensdag een 57-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van fraude met coronasteunmaatregelen. Zijn huis is doorzocht en ook een winkelpand in Rotterdam.
De Leidenaar had een aanvraag ingediend voor een Tegemoetkoming Vaste Lasten. Het vermoeden is dat het gaat om een valse aanvraag, met omzetgegevens die zijn verzonnen. Daarmee hoopte de man de maximale vergoeding te kunnen krijgen.
Volgens de FIOD heeft de man al een voorschot uitbetaald gekregen van 72.000 euro. Het Functioneel Parket heeft de zaak nu in onderzoek.

Zuid-Holland kleurt weer rood op Europese coronakaart

Nederland kleurt vanaf vandaag weer grotendeels rood op de Europese kaart met coronagevallen. In de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Friesland, Zeeland, Flevoland en Overijssel zijn de afgelopen twee weken zoveel inwoners positief getest op het virus, dat ze op de kaart veranderen van oranje naar rood.
Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen blijven deze week nog op oranje staan, maar de verwachting is dat het veiligheidsniveau daar volgende week ook naar rood gaat.
De kaart wordt gemaakt door het ECDC. Dat is de Europese tegenhanger van het RIVM. Rood is het hoogste waarschuwingsniveau van Europa. Een maand geleden stond Nederland er voor het laatst zo slecht voor.

ESTEC vraagt werknemers om coronabewijs

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk vraagt sinds zes dagen aan medewerkers een bewijs dat ze zijn gevaccineerd of negatief getest. Kunnen zie dat niet laten zien, dan moeten ze thuis werken. Bij ESA werken 3000 mensen.
In het NRC zegt directeur Franco Ongaro van ESTEC dat 'de Nederlandse regels aangaande gezondheid en veiligheid niet van toepassing zijn'. Werknemers worden niet gedwongen zich te laten vaccineren, maar kunnen er volgens ESTEC ook voor kiezen om zich op kosten van de organisatie te laten testen.
Volgens de regels in Nederland mogen werkgevers niet vragen om een coronatoegangsbewijs. Het ministerie van Sociale Zaken zegt in de krant dat ook buitenlandse bedrijven zich aan de Nederlandse wet moeten houden.

Werkloosheid is in september gedaald

De werkloosheid in Nederland is in september gedaald. Volgens het CBS zijn duizenden mensen weer aan het werk gegaan en daalde de werkloosheid als aandeel van de beroepsbevolking naar 3,1 procent.
Door de coronasteun van de overheid zijn er al langer minder werklozen. Ook zijn in de zomer weer verschillende sectoren opengegaan die daarvoor vanwege coronamaatregelen gesloten waren. Vooral jongeren hebben hier volgens het CBS waarschijnlijk van geprofiteerd.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.