Recordpoging met zelfgebouwde raket van studenten TU Delft uitgesteld

Studenten van de TU Delft in Zuid-Spanje, waar de raket zou worden gelanceerd
Studenten van de TU Delft in Zuid-Spanje, waar de raket zou worden gelanceerd © TU Delft
DELFT - De lancering van de raket Stratos IV waarmee studenten van de TU Delft wilden proberen het Europese hoogterecord te breken, is uitgesteld vanwege een technisch mankement. Woensdagavond doen ze een nieuwe poging.
De lancering stond gepland voor vrijdagavond. 'Maar er was een probleem met de weegschaal, die tijdens het vullen met brandstof het gewicht van de raket meet', zegt Adriaan Smit van het team van Delft Aerospace Rocket Engeneering. 'Daarom hebben we in overleg met de Spaanse ruimtevaartautoriteiten besloten de lancering af te breken.'
Zaterdag zou er een nieuwe mogelijkheid zijn om de raket de ruimte in te schieten, maar daar heeft het team niet voor gekozen. 'We zouden dan kunnen lanceren op dezelfde tijd als vrijdag, maar het debriefen en afbouwen kostte allemaal te veel tijd.'

Woensdag nieuwe poging

Komende woensdag is er een nieuwe poging, tussen 18.00 en 02.00 uur. De raket wordt gelanceerd vanaf de basis van het Instito Nacional de Téchnica Aerospecial (INTA), in het Zuiden van Spanje bij Huelva.
Met de raket willen de studenten een nieuw Europees hoogterecord bereiken, van ruim 32 kilometer. De TU-studenten zijn al jaren in een onofficiële strijd omdat record verwikkeld met een team uit Duitsland. In 2009 bereikte de eerste raket van TU Delft, de Stratos I, een hoogte van 12,5 kilometer. Daarna kwam de Stratos II tot een hoogte van zelfs 21,5 kilometer.
Studenten van de TU Delft in het lanceercentrum in Spanje
Studenten van de TU Delft in het lanceercentrum in Spanje © TU Delft

Explosie op 11 kilometer hoogte

Maar sinds die tijd is het record overgenomen door de Duitsers, die 32,3 kilometer wisten te halen. In 2018 deden de Delftse studenten al een poging dat record te verbreken, met de Stratos III, maar die explodeerde door een defect op een hoogte van 11 kilometer.
Woensdagavond is dus de nieuwe poging met de Stratos IV. Deze raket is 8,3 meter lang en weegt zonder brandstof 107 kilo. Het toestel heeft een topsnelheid van drie keer de snelheid van het geluid. Dat is 343 meter per seconde.
De Stratos IV-raket van de TU Delft
De Stratos IV-raket van de TU Delft © TU Delft