Geen angst om instorten tribunes stadion ADO: 'Het is veilig bevonden'

De gemeente maakt zich geen zorgen om de constructie van het Cars Jeans Stadion
De gemeente maakt zich geen zorgen om de constructie van het Cars Jeans Stadion © ANP
DEN HAAG - Het voetbalstadion van ADO Den Haag is volgens een woordvoerder van de gemeente veilig. Fans hoeven niet bang te zijn dat de tribunes ineens instorten, zoals zondag in Nijmegen bij een wedstrijd van NEC wel gebeurde.
De beelden van de wedstrijd NEC - Vitesse deden veel stof doen opwaaien. Supporters van Vitesse vierden de 1-0 overwinning op de aartsrivaal, waarna de tribune onder het gewicht van de springende menigte ineens instortte. Een container die onder de tribune stond ving een deel van de klap op, waardoor er niemand ernstig gewond raakte.
De gemeente Den Haag, voorlopig nog de eigenaar van het Cars Jeans Stadion, is niet bang dat er in het Haagse stadion iets vergelijkbaars gebeurt. 'Het afgelopen jaar is de constructieve veiligheid van het ADO-stadion getoetst', vertelt een woordvoerder. 'De betonconstructies, waaronder die van de tribunes, zijn gecontroleerd. Deze zijn in goede staat en veilig bevonden.'

Dak van stadion AZ ingestort

Het onderzoek naar de veiligheid van het stadion werd uitgevoerd nadat in 2019 het dak van het voetbalstadion van AZ was ingestort tijdens een zomerstorm. Ook hierbij raakte niemand gewond, maar de club uit Alkmaar moest wel een groot deel van haar thuiswedstrijden in het Cars Jeans Stadion spelen.
Uit het onderzoek, dat in maart was afgerond, is gebleken dat het ADO-stadion ook bij harde wind veilig is, en dat er ook tijdens een storm gewoon gevoetbald kan worden. Tot het onderzoek was afgerond moest het stadion voor een deel dicht bij een storm van minimaal windkracht acht.

Inspectie door erkend constructeur

De gemeente benadrukt dat de veiligheid van het stadion continue wordt bewaakt. 'Het dak en de onderbouw worden jaarlijks door beheerders van het stadion geïnspecteerd. Elke vijf jaar staat er een inspectie gepland die door een erkend constructeur wordt uitgevoerd. Op deze manier wordt de constructieve veiligheid van het stadion structureel gewaarborgd.'