Otters en kaaiman van Sea Life Scheveningen getrakteerd op honderden rivierkreeften

Een gestreepte Amerikaanse rivierkreeft
Een gestreepte Amerikaanse rivierkreeft © ANP
DEN HAAG - Een kaaiman en de otters van Sea Life Scheveningen kregen zaterdagmiddag een bijzondere traktatie: honderden Amerikaanse rivierkreeften. De kreeften waren gevangen door het hoogheemraadschap van Delfland in verband met een onderzoek naar de bestrijding van deze diersoort. De rest van de gevangen diertjes zijn naar de Wageningse universiteit en Naturalis gestuurd.
Het hoogheemraadschap wil onderzoeken of het intensief wegvangen van de kreeften helpt om de populatie weer op een beheersbaar niveau te krijgen. Die pilot moet volgend jaar beginnen. De afgelopen maand heeft het hoogheemraadschap daarom op drie plekken in onze regio zogenaamde nulmetingen verricht. Op die plekken werden de kreeften driemaal gevangen, gemerkt en weer teruggezet. Op basis van het aandeel gemerkte kreeften tegenover het aandeel ongemerkte kreeften kan zo bepaald worden hoeveel kreeften er in het gebied leven. De metingen werden verricht in Delft, Den Haag en Vlaardingen.
Momenteel wordt alle verzamelde data van het hoogheemraadschap geanalyseerd. Over enkele weken verwachten ze zo een inschatting te kunnen maken van het aantal kreeften. 'Dat is niet op de halve kreeft nauwkeurig, maar het geeft wel een goed beeld', legt een woordvoerder van het hoogheemraadschap uit. Tot welke omvang de kreeftenpopulatie moet worden teruggebracht, weet het hoogheemraadschap nog niet. 'Het gaat erom dat je een punt bereikt waarop de schade beperkt blijft.'
De rivierkreeft I
De rivierkreeft I © Omroep West

Uitgezet door Haagse horeca

De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot in de Nederlandse wateren. Dat betekent dat het dier door de mens naar Nederland is gehaald. Het diertje is in de jaren tachtig naar ons land gekomen en heeft zich sindsdien flink kunnen voortplanten, met alle gevolgen van dien. De kreeftjes hebben hier geen natuurlijke vijanden, waardoor ze al snel de wateren voor zichzelf opeisen en flinke schade kunnen toebrengen aan de waterkwaliteit, oevers en inheemse soorten.
'Wij weten dat er in de jaren 80 in Den Haag bijvoorbeeld kreeften zijn vrijgelaten vanuit de horeca. De kreeften werden geïmporteerd voor de consumptie, en wat overbleef ging het water in. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die ze in aquaria hebben gehad', vertelt de woordvoerder over de oorsprong van de diertjes in Nederland. 'Het zijn taaie rakkers: ze passen zich makkelijk aan aan vrijwel iedere omgeving, en ze kunnen zich op de meeste uiteenlopende plekken staande houden.'