Kunstmuseum krijgt publieksprijs voor unieke Monet-tentoonstelling

Restaurator Ruth Hoppe tijdens de restauratie van Monet's Blauweregen
Restaurator Ruth Hoppe tijdens de restauratie van Monet's Blauweregen © Gerrit Schreurs
DEN HAAG - De tentoonstelling Monet - tuinen van verbeelding heeft het Kunstmuseum in Den Haag de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs bezorgd. Meer dan de helft van de 12.000 stemmers koos voor de bijzondere expositie van curator Frouke van Dijke. Het museum ontvangt als prijs een cheque van 10.000 euro.
Voor het eerst in ruim dertig jaar kwam een tentoonstelling van werk van Claude Monet (1840-1926) naar Nederland: veertig werken van soms wel drie meter doorsnee die de Fransman maakte in zijn bekende huis in Giverny. Het ging vooral om schilderijen van waterlelies, zijn late werk. Op zijn tachtigste begon hij met deze schilderijen te experimenteren, vol kleur en tegen het abstracte aan. Veel later werd hij daardoor betiteld als een soort voorloper voor Mark Rothko, Jackson Pollock en Barnett Newman.
Benno Tempel, algemeen directeur van Kunstmuseum Den Haag, is erg blij met de onderscheiding. 'Zeker in deze tijden van corona is het heerlijk om de waardering van het publiek te voelen. Het bijbehorende prijzengeld is zeer welkom en zal ten goede komen aan de volgende, bijzondere tentoonstelling.'