Cao-actie personeel LUMC gaat door: volgende week dinsdag weer zondagsdienst

Het personeel van het LUMC voerde in september ook al actie
Het personeel van het LUMC voerde in september ook al actie © Omroep West
LEIDEN - De eerder aangekondigde cao-actie van personeel van het LUMC in Leiden gaat door. Dat laat vakbond FNV weten. Dinsdag 26 oktober wordt een zondagsdienst gedraaid op in totaal 55 afdelingen. De cao voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen is verlopen, maar de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zitten muurvast.
De werkgevers hebben alleen een overeenkomst afgesloten met verpleegkundigenbond NU91. De anderen bonden vinden dat er veel te weinig loonsverhoging in de plannen staat, en dat er te weinig wordt gedaan om de werkdruk te verminderen. Om hun eisen kracht bij te zetten voerden ze 28 september ook al actie door een zondagsdienst te draaien.
De acties worden bij alle universitaire ziekenhuizen gevoerd. De FNV meldt dat tijdens de eerste actiedag door het hele land in totaal 89 afdelingen meededen. Bij het LUMC legde het personeel van 22 afdelingen toen het werk neer. Volgende week zouden landelijk 279 ziekenhuisafdelingen zich hebben aangemeld voor de actie. In Leiden gaat het dan om 55.

Klappen voor zichzelf

De zondagsdienst loopt weer 24 uur, dus van 0.00 uur tot 0.00 uur. Het LUMC verwacht dat de overlast voor patiënten min of meer hetzelfde zal zijn als enkele weken geleden. Als er afspraken afgezegd moeten worden, wordt er contact opgenomen met patiënten. Maar er is de afgelopen tijd al wel geprobeerd om afspraken om de actiedag heen te plannen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.
Om 12.05 uur gaan actievoerende medewerkers naar buiten om daar twee minuten voor zichzelf te klappen. Dat is een ludieke actie omdat ze vinden dat ze van de werkgevers geen waardering krijgen. Ook is het een knipoog naar de actie 'klappen voor de zorg' tijdens corona.