Instellingen

Alphen wil winkelend publiek lokken met gratis parkeren in centrum

De ingang van een van de parkeergarages in het Alphense centrum
De ingang van een van de parkeergarages in het Alphense centrum © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Kunnen automobilisten vanaf 1 januari gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn? Al minstens een jaar of zeven is dit een vurige wens van winkeliers in het stadshart. Maar tot een politieke doorbraak is het nooit gekomen. Tot dit moment. Want met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht komt parkeerwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) met een cadeautje voor Alphenaren en centrumbezoekers: de eerste anderhalf uur kosteloos parkeren in een van de parkeergarages.
'Ik ben heel blij dat het eindelijk is gelukt', klinkt Schotanus verheugd. Na jaren van gesprekken voeren door hem en zijn voorgangers, is een oplossing bedacht: de ozb (onroerendezaakbelasting) op panden (niet-woningen) stijgt met 9 procent en het uurtarief voor parkeren op straat wordt verhoogd van 1,90 euro per uur tot 2,50 euro per uur.
'Ik kan hier alleen maar positief over zijn', reageert centrummanager Marc Krimpenfort op zijn beurt namens de winkeliers en vastgoedeigenaren. Stadshartbetrokkenen zijn er zeker van dat anderhalf uur gratis parkeren leidt tot meer bezoekers in het centrum. En dat is hard nodig, omdat Alphen de laatste jaren steeds minder winkelend publiek trekt.
Marc Krimpenfort, centrummanager in Alphen aan den Rijn
Marc Krimpenfort, centrummanager in Alphen aan den Rijn
'Wij willen een gastvrij centrum hebben. En daar hoort gratis parkeren bij', stelt Krimpenfort. 'In de winkelcentra in steden om ons heen, zoals Zoetermeer, Hoofddorp, Amstelveen en Mall of The Netherlands, is parkeren gratis of in ieder geval de eerste anderhalf uur. Dan is dit dé oplossing voor Alphen', is zijn overtuiging.

1,5 miljoen euro

De financiële dekking van het plan was de afgelopen jaren het grote struikelblok om de wens van anderhalf uur gratis parkeren te vervullen. Het parkeerbeleid in Alphen moet kostenneutraal zijn. Kortom, de belastingbetaler mag er niet voor opdraaien. Wethouder Schotanus heeft nu berekend dat de tariefstijging zo’n 343.000 euro extra in het laatje gaat brengen en de ozb-verhoging wordt op 1,1 miljoen euro geschat. Daarmee is de toekomstige inkomstenderving van anderhalf uur gratis parkeren gedekt.
Krimpenfort zegt te weten dat winkeliers en vastgoedeigenaren geen moeite hebben om 9 procent meer ozb te betalen. Dat is volgens de centrummanager gebleken uit een rondgang onder de belanghebbenden. 'Zij staan hier achter. Je moet weten dat de ozb op niet-woningen in Alphen heel laag is in vergelijking met andere gemeenten', motiveert Krimpenfort de keuze.
Wethouder Gert-Jan Schotanus
Wethouder Gert-Jan Schotanus © Gemeente Alphen aan den Rijn

'Snelle boodschap'

Daarnaast is Schotanus er zeker van dat nog altijd mensen in de parkeervakken op straat zullen blijven parkeren, ondanks dat het enkele tientallen meters verderop in een van de garages straks gratis kan. 'Mensen die een snelle boodschap doen, zullen dit blijven doen', voorspelt hij. 'En die automobilisten vinden het dan ook goed om het hoge tarief te betalen.'
Als de oplossing zo simpel klinkt, had dit dan niet eerder bedacht kunnen worden? 'De oplossing is echt in het collectief gevonden. We hebben er jaren over gesproken en echt alle mogelijkheden en randjes belicht. Daarom is het nu wel gelukt', meent Schotanus. Naar eigen zeggen omdat alle voors, tegens en de impact nu dermate goed onderzocht zijn, dat iedereen op één lijn zit voor deze oplossing.
Eén van de andere opties die op tafel lag, is het betaald parkeren op straat te verlengen tot 21.00 uur in plaats van tot 18.00 uur. Maar daar is niet voor gekozen, omdat het te weinig effect heeft. ‘Wij willen mensen meer laten parkeren in parkeergarages. Het zogeheten maaiveldparkeren is slechts een dubbeltje duurder dan in garages, dus dat verleidt te weinig. Dit verleidt wel’, gelooft Schotanus. Krimpenfort: ‘Parkeergarages zijn gebouwd om auto’s te parkeren. Nu staan hier te veel parkeervakken leeg. Ook centrumbewoners zullen blij zijn, want er zullen meer vrije parkeerplekken op straat zijn om hun auto’s neer te zetten.'

'Wil je als Alphen dan de laatste zijn?'

De Alphense ondernemingsvereniging VOA strijdt al jaren voor gratis parkeren. Dolblij is voorzitter Elles in 't Veld als het gaat lukken. 'Zelfs in Woerden wordt gratis parkeren nu ingevoerd. Wil je dan als Alphen de laatste zijn?', vraagt ze zich af. 'We willen Alphenaren verleiden om minder buiten de stad te shoppen. Maar we willen ook bezoekers van net buiten Alphen verleiden om niet naar Hoofddorp of Zoetermeer te rijden.'
In 't Veld realiseert zich dat gratis parkeren niet de heilige graal is. 'Nee, daar win je de wedstrijd niet mee', erkent de voorvrouw. 'Dit maakt deel uit van een groot economisch plan om een toekomstbestendig stadscentrum te maken.' Het Alphense stadshart gaat in de komende jaren vergroend worden en diverse subsidies en fondsen moeten - naast de beoogde nieuwbouw - nieuwe (innovatieve) initiatieven mogelijk maken.
Maar gratis parkeren kan in In 't Velds ogen ook leiden tot een beter winkelaanbod. De nodige prominente winkelketens hebben Alphen in de voorbije jaren de rug toegekeerd. 'Winkelketens kijken naar wat een centrum te bieden heeft. Als je gratis parkeren biedt, trek je bedrijven en winkels naar Alphen', weet de VOA-voorzitter, die eigenaresse is van een optiek- en juwelierwinkel in het Alphense centrum.
Elles in 't Veld, voorzitter ondernemingsvereniging VOA
Elles in 't Veld, voorzitter ondernemingsvereniging VOA © Carlijne de Wit

Besluit gemeenteraad

Het is overigens nog niet helemaal zeker dat automobilisten vanaf 1 januari 2022 ook daadwerkelijk hun voertuig de eerste anderhalf uur gratis kunnen parkeren in een van de parkeergarages in het Alphense centrum. De gemeenteraad moet nog een oordeel vellen over dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Dat gebeurt in november.
Als dat gebeurt, is het grote doel van wethouder Schotanus in het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 behaald. 'Met name omdat dit een hele belangrijke wens is van met name de winkeliers in het centrum', zegt Schotanus - die afgelopen december nog zei dat dit zijn belangrijkste missie voor 2021 is - daar nu over.
En ook voor Elles in 't Veld, de vorig jaar september nieuw aangetreden VOA-voorzitter, is haar belangrijkste doelstelling binnen handbereik. 'Tijden zijn veranderd. Steeds meer mensen zien in dat dit nodig is', antwoordt ze op de vraag waarom het nu, in het najaar van 2021, wel lijkt te lukken. 'Ik ben vol goede moed, maar de tweede stap moet nog gezet worden door de gemeenteraad', houdt ze als slag om de arm.