Raad van State tikt Westland op de vingers over tweede Polenhotel

Het Polenhotel in Maasdijk
Het Polenhotel in Maasdijk © WOS
MAASDIJK - De Raad van State heeft de gemeente Westland woensdag op de vingers getikt over het beleid rondom huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Ontwikkelaar Westbrick beweert dat het gemeentebestuur uitzendbureau NL Jobs heeft voorgetrokken met een huisvestingsplan voor de arbeidsmigranten op het terrein. Westbrick stapte daarop naar de Raad van State. De Raad noemt het beleid van de gemeente inconsistent. Het gemeentebestuur krijgt een half jaar de tijd dit beleid uit te leggen aan de gedupeerde ontwikkelaar.
Ontwikkelaar Westbrick rammelde al jaren aan de poort voor een vergunning om arbeidsmigranten op het terrein te kunnen huisvesten. De ontwikkelaar was daarom verbijsterd toen de gemeente wel een vergunning verleende aan uitzendbureau NL Jobs. Volgens Westbrick heeft de gemeente NL Jobs ten onrechte voorgetrokken. De ontwikkelaar stapte in maart naar de Raad van State.
Volgens de Raad wist het gemeentebestuur dat Westbrick graag een hotel voor arbeidsmigranten op Honderdland wilde bouwen. De gemeente benadrukte herhaaldelijk dat er op Honderdland slechts ruimte was voor één arbeidsmigrantencentrum. Toch kreeg NL Jobs een vergunning voor nog een arbeidsmigrantenhotel op het terrein. De tweede voor NL Jobs, dat ook eigenaar is van Hotel Westland in Maasdijk.

Binnen half jaar nieuw besluit

De Raad van State noemt dat beleid onlogisch en vindt dat de gemeente dit recht moet trekken. Westbrick heeft volgens de Raad geen eerlijke kans gehad mee te dingen naar een huisvestingsvergunning. De gemeenteraad zal binnen een half jaar een nieuw besluit moeten nemen: of Westbrick krijgt alsnog een vergunning, of de gemeente komt met een nieuwe onderbouwing waarom Westbrick geen recht heeft op arbeidsmigrantenhuisvesting.
De Raad van State zal zich vervolgens opnieuw buigen over de zaak.