Speciale gellaag aangelegd zodat tunnelbak RijnlandRoute niet onder loopt

In totaal gaan 92.000 slangen de grond in bij de N206
In totaal gaan 92.000 slangen de grond in bij de N206 © Omroep West
KATWIJK - Een speciale gellaag moet voorkomen dat grondwater een verdiepte weg in de nieuwe RijnlandRoute onder water zal zetten. De nieuwe weg gaat van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Met de bijzondere techniek gaan in totaal 92.000 slangen de grond in om de gellaag aan te brengen, waarna de grond kan worden afgegraven. De weg wordt over ruim twee kilometer verdiept aangelegd.
De nieuwe Tjalmaweg (N206) wordt als onderdeel van de RijnlandRoute verbreed van twee keer één naar twee keer twee rijstroken. De tijdelijke N206 is vanwege de werkzaamheden sinds 1 augustus verlegd om het nieuwe, verlaagde deel van de N206 mogelijk te kunnen maken.
'We hebben aan de zijkanten damwanden aangebracht om grondwater tegen te houden. Het grondwater komt ook van onderuit. We hebben daarom bedacht de gellaag aan te brengen, om het grondwater tegen te houden. Dat doen we voor we gaan graven. Machines hebben de slangetjes op diepte gebracht. De gel is in eerste instantie vloeibaar, als het in de grond geïnjecteerd wordt. Eenmaal in de grond reageert het tot een gel', legt Matthijs Pitlo uit. Pitlo is als werkvoorbereider nauw betrokken bij de aanleg van het verdiepte wegdek.
Van Leiden naar Madrid: 1400 kilometer aan slangen gebruikt voor verdiepte weg RijnlandRoute

Afstand Leiden tot Madrid aan slangen in de grond

Die gelbolletjes vormen samen uiteindelijk een waterdichte laag. In totaal zijn er 92.000 slangen op 1 meter van elkaar op 10 tot 17 meter diepte de grond ingebracht. Dat betekent dat 1400 kilometer aan slang in de grond zit: hemelsbreed de afstand van Leiden tot aan Madrid. 'Dat klinkt als gedoe, maar je wil toch droge voeten hebben als je hier de diepte ingaat. Dus voor ons is dit de beste oplossing', verklaart Pitlo de enorme operatie. In het voorjaar van 2022 hoopt de uitvoerder klaar te zijn met het inspuiten van de gellaag.
De Rijnlandroute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Elk kwartaal brengt Omroep West in beeld wat er bij de aanleg van zo'n groot project komt kijken. Zaterdag om 17.00 uur zie je aflevering 8 van de RijnlandRoute op TV West. Bekijk hier de afleveringen terug.