Plastic binnenkort zichtbaar vanuit de ruimte? Onderzoek in Delft moet dat uitwijzen

DELFT - Onderzoekers van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) zijn in Delft bezig met een experiment waaruit moet blijken of met satellieten vanuit de ruimte plastic te detecteren is in de oceaan. Bij het technologisch instituut Deltares aan de Boussinesqweg bootsen ze de situatie na met stukjes plastic in een 'zwembad' waarin golven gecreëerd kunnen worden. Ook de TU Delft werkt mee aan dit experiment.
'Door middel van dit experiment proberen we te kijken of het überhaupt mogelijk is plastic vanuit de ruimte te detecteren en welke technologieën hiervoor nodig zijn', aldus hoofdonderzoeker Peter de Maagt tegen de NOS.
Teams vanuit heel Europa, waaronder één van de TU Delft, testen verschillende instrumenten om dit in de toekomst mogelijk te maken. 'Je moet denken aan camera's, radars en gps-signalen die we langs het 'zwembad' en op het plafond plaatsen, gericht op het plastic in het water. Hiermee kun je dan allerlei data verzamelen.'

'Probleem plasticvervuiling bij de kern aanpakken'

En het gaat om veel data. Volgens de Plastic Soup Foundation, een milieuorganisatie die zich bezighoudt met het stoppen van plasticvervuiling wereldwijd, stroomt er elk jaar tussen de vijf en dertien miljoen ton plastic de oceanen in.
Hoofdrol voor Delft in onderzoek naar plastic spotten vanuit de ruimte
De Maagt geeft aan dat het de bedoeling is dat de verzamelde gegevens uiteindelijk door iedereen kunnen worden opgevraagd. 'Een ministerie kan bijvoorbeeld met onze data zien waar het plasticprobleem ligt en door jarenlang deze informatie te verzamelen het probleem bij de kern aanpakken, waardoor er dus minder plastic in het water komt.'

Laatste metingen begin 2022

Het onderzoek is bijna afgerond. In januari en februari vinden de laatste metingen plaats. Hieruit moet blijken of het experiment succesvol is en welke instrumenten kunnen worden ingezet bij het bestrijden van plastic in de oceaan.