Pensionado telt tassen vol bankbiljetten voor criminelen, OM eist vijf jaar cel

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DELFT - Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar cel tegen een 72-jarige Delftenaar die voor criminelen bigshoppers vol bankbiljetten telde. Dit deed hij omdat hij een zakcentje wilde bijverdienen, bovenop zijn pensioen. Volgens het OM is er ruim 6 miljoen euro door zijn vingers gegaan.
Op 7 maart viel de politie de woning van de gepensioneerde binnen en vond daar 600.000 euro. De man bleek al een paar maanden voor criminelen geld te tellen. 'Ik wilde wat bijverdienen', zei hij woensdag tegen de rechtbank. Dan zou zijn vrouw, die een oppasbaantje had, minder hoeven te werken.
De criminelen zetten de bigshoppers met vele duizenden euro's in het schuurtje. Hij sjouwde de tassen over een wankele trap naar een kamertje op zolder en stopte het geld in een geldteller. Als hij het had gebundeld, zette hij de buit weer in het schuurtje. De criminelen haalden het er dan weer op.

Vrouw wist niets

'Ik had wel in de gaten dat het geen lekkere jongens waren', zei de Delftenaar bij de rechter. Hij wilde niet zeggen met wie hij had afgesproken het geld te tellen. Hij zou er 1200 euro aan hebben verdiend.
De verdachte zei tegen de rechtbank dat zijn vrouw van niets wist. Het kamertje op zolder had hij gebouwd terwijl ze niet thuis was. 'Als ik ervan geweten had, dan was het niet gebeurd', zei de vrouw zelf over de criminele bijverdiensten van haar man. 'We zijn simpele mensen, we hebben geen dure dingen.'

Twee ton vals geld

De officier van justitie vond het maar moeilijk te geloven dat de vrouw niet wist van het baantje van haar man. Maar vanwege gebrek aan hard bewijs dat zij wel degelijk op de hoogte was zou ze toch vrijgesproken moeten worden, aldus de officier.
Tegen de man eiste de aanklaagster een celstraf van vijf jaar. 'Er gingen letterlijk miljoenen door zijn hand. Hij had op zijn leeftijd beter moeten weten.' De officier beschuldigt de Delftenaar er ook van dat hij ruim twee ton aan vals geld bezat.

'Naïeve oude man'

Volgens de advocate zou de man een celstraf van drie maanden moeten krijgen, die tijd die hij al in voorarrest zat, en ook nog een werkstraf. Ze schilderde de Delftenaar af als 'een naïeve oude man'. Hij was volgens haar 'een eenvoudige prooi voor het criminele circuit'.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.