Steekpartij na ruzie om meisje: geen straf voor 'verdachten', wél voor 'slachtoffer'

De steekpartij vond plaats aan de Mozartlaan in Hazerswoude-Rijndijk
De steekpartij vond plaats aan de Mozartlaan in Hazerswoude-Rijndijk © Studio Alphen
HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Drie tieners uit Hazerswoude-Rijndijk krijgen geen straf voor het neersteken van destijds 16-jarige jarige jongen uit Koudekerk aan den Rijn op 17 december van het vorig jaar. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. Slachtoffer Danco de G. werd zes keer gestoken, maar de rechters menen dat de verdachten uit zelfverdediging handelden. Er was sprake van noodweer.
Ook de Koudekerker zelf had iemand gestoken, één van die drie tieners, en werd daarvoor wél veroordeeld. Hij kreeg wegens zware mishandeling twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd en moet een verplichte behandeling tegen zijn agressie ondergaan. De tiener die hij in de rug had gestoken, liep een klaplong op. Zelf had De G. enkel oppervlakkige wonden.

Ruzie om meisje

De inmiddels 17-jarige veroordeelde Danco de G. had al langer onenigheid met zijn leeftijdsgenoten uit Hazerswoude-Rijndijk. De onmin om een meisje leidde uiteindelijk tot de steekpartij. De G. ging bij twee tweelingbroers (Sebastiaan G. en Matheos G.) thuis verhaal halen, daar was ook nog een vriend van de broers (Teun M.) aanwezig. Die drie hoorden en zagen hem tegen de voordeur schoppen nadat hij eerst via WhatsApp gedreigd had een van hen 'in het hoofd te gaan steken' met een mes.
De G. wist uiteindelijk de woning binnen te dringen. Het drietal had inmiddels messen gepakt om zich te verdedigen. In het geweld dat toen volgde viel een van die messen op de grond. Dat werd opgeraapt door de Koudekerker, die er toen de vriend van de tweelingbroers mee stak, met een klaplong als gevolg.

'Niet onredelijk gehandeld'

Anders dan bij de broers G. en Teun M. was er volgens de rechtbank in het geval van Danco de G. géén sprake van noodweer: hij had eerst gedreigd met steken en was vervolgens gewelddadig het huis binnengedrongen. De andere drie tieners hadden in de ogen van de rechtbank 'niet onredelijk gehandeld' door zich te verdedigen met messen. Het was begrijpelijk dat zij bang waren omdat ze dachten dat hij hen met een mes wilde aanvallen, vinden de rechters.

Stage

Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden vond ook het Openbaar Ministerie (OM) dat de Hazerswoudense tieners Sebastiaan G., Matheos G. en Teun M. vrijuit moesten gaan. Tegen de nu veroordeelde Danco de G. had de aanklager een werkstraf van 80 uur, drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een verplichte behandeling met begeleiding geëist.
De rechtbank koos uiteindelijk voor een mildere straf, zodat de Koudekerker al zijn tijd kan besteden aan de behandeling en zijn opleiding met bijbehorende stage.