Vijftien maanden jeugdgevangenis voor tiener die 26-jarige Armando doodstak

Voor Armando is een herdenkingsplek gemaakt
Voor Armando is een herdenkingsplek gemaakt © John van der Tol
RIJSWIJK - De 17-jarige jongen die in februari de 26-jarige Armando Balkaran doodstak op het Julialaantje in Rijswijk moet vijftien maanden de gevangenis in. Ook krijgt de tiener jeugd-tbs. De jongen stak het slachtoffer neer toen het niet lukte om hem te beroven.
De toen nog 16-jarige jongen was op 18 februari naar het park in Rijswijk gegaan met het doel om mensen te beroven, bleek tijdens de rechtszitting twee weken geleden. Nadat hij enkele dagen eerder hier al een andere man had bedreigd kwam hij de 26-jarige Armando tegen. De verdachte sloeg Armando op zijn kaak en eiste dat hij zijn geld af zou geven.
Het slachtoffer was niet van plan om zijn geld af te staan, waarna de jongen een mes tevoorschijn haalde. De tiener verklaarde twee weken geleden tijdens de zitting Armando in zijn been te willen steken, maar volgens de rechtbank is deze verklaring niet geloofwaardig. Volgens de rechtbank staat vast dat Armando in zijn rug werd gestoken toen hij wegliep van de verdachte. Het slachtoffer overleed vier dagen later aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen

Volgens de rechtbank is het niet bewezen dat de verdachte de gevolgen van zijn handelen in kon schatten en hij ook echt heeft gewild dat Armando zou overlijden. Daarom komt de rechtbank tot een lagere straf dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist.
De officier van justitie eiste achttien maanden jeugdgevangenis en plaatsing in een inrichting. Omdat de tiener verminderd toerekeningsvatbaar is, was die eis lager dan de maximale twee jaar die een minderjarige in het jeugdstrafrecht kan krijgen. De rechtbank heeft drie maanden van de straf af gehaald. Wel is de zogenaamde PIJ-maatregel opgelegd. Dit is een plaatsing in een inrichting voor jeugdigen.