Coronavirus: PvdA wil sneller advies OMT vanwege oplopende besmettingen

Een vrouw laat zich testen op corona
Een vrouw laat zich testen op corona © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van het weekend van 23 en 24 oktober.

PvdA wil sneller advies OMT vanwege oplopende besmettingen

De PvdA vindt dat het OMT sneller bijeen moet komen om advies te geven over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus. De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen snel op en komen steeds meer mensen met het coronavirus in het ziekenhuis te liggen.
Volgens PvdA'er Attje Kuiken loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames 'pijlsnel' op. Ze vindt het 'onverantwoord' als het demissionaire kabinet blijft afwachten.
Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet bij de bestrijding van het coronavirus. Vrijdag komt het OMT bijeen voor een nieuw advies aan het kabinet. Precies een week later staat een nieuwe coronapersconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gepland.

Aantal nieuwe coronagevallen zondag voor eerst sinds juli boven 6000

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag, voor het eerst sinds 23 juli, meer dan 6000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal genoteerd. Tussen zaterdag en zondag registreerde het instituut 6350 positieve tests.
De stijging komt een dag nadat het aantal nieuwe coronagevallen licht daalde. Zaterdag werden er na correctie 5695 nieuwe besmettingen ontdekt.
Vorige week zondag lag het aantal nieuwe positieve tests op 3662, met een weekgemiddelde van 3363. Het zevendaags gemiddelde ligt deze zondag op 4994 vastgestelde coronabesmettingen.

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen bedraagt zondag 748, dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 185 patiënten op de intensive care, 6 meer dan zaterdag.
Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen 563 Covid-patiënten. Dat is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) een stijging van 39 ten opzichte van zaterdag. Op de verpleegafdelingen werden 88 nieuwe patiënten opgenomen, zaterdag waren dat er 101. Het aantal nieuwe opnames op de ic betreft 17, dat zijn er 2 meer dan de instroom op zaterdag.

Aantal nieuwe positieve tests licht gedaald

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5719 nieuwe coronagevallen geteld. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, toen er op vrijdag volgens gecorrigeerde cijfers 5874 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Vorige week zaterdag lag het aantal nieuwe besmettingen nog op 3693, met een gemiddelde over zeven dagen van 3232 nieuwe positieve testen. Dat gemiddelde ligt nu op 4617.
Het RIVM meldt zaterdag 25 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat zijn er fors meer dan de tien sterfgevallen die een dag eerder werden gemeld, maar het staat niet vast of die mensen ook echt het afgelopen etmaal zijn overleden of dat hun overlijden later is geregistreerd.

Ziekenhuisbezetting neemt iets toe

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen naar 703. Het is voor het eerst sinds half augustus dat de ziekenhuizen meer dan 700 coronapatiënten behandelen.
De ic's tellen vergeleken met vrijdag vijf patiënten meer, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's liggen nu 179 ernstige zieke patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen 524 mensen met corona, net zoveel als een dag eerder.
Op de verpleegafdelingen werden 101 nieuwe patiënten opgenomen, vrijdag waren dat er nog 118. Het was voor het eerst sinds eind juli dat er meer dan 100 nieuwe patiënten instroomden op deze afdelingen.

Ziekenhuisbaas Kuipers: lokale lockdowns kunnen nodig zijn

Het instellen van lockdowns op lokaal niveau 'kan nodig zijn' om de coronapandemie in Nederland te bestrijden. Dat zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers tegen het AD. Kuipers waarschuwt dat er zo'n 1,8 miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, waardoor het volgens hem op lokale schaal 'makkelijk tot hoge besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames kan komen'.
'Hierdoor kan het nodig zijn dat je lokale lockdowns moet instellen aan de hand van de besmettings- en vaccinatiegraad, zoals nu bijvoorbeeld in Staphorst', aldus Kuipers. Die gemeente kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad. De ic-beddencoördinator bekijkt de stijgende coronacijfers met argusogen. "In Nederland is het aantal opnames verdriedubbeld in drie weken tijd, stelt Kuipers. 'In het Verenigd Koninkrijk zie je toch weer hoge besmettingsaantallen en hoge aantallen ziekenhuisopnames. Dat kan hier ook gebeuren.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.