Coronavirus: OMT komt donderdag met advies over stijgende besmettingen

Het risiconiveau wordt mede bepaald door het aantal ziekenhuisopnamen
Het risiconiveau wordt mede bepaald door het aantal ziekenhuisopnamen © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 25 oktober.

OMT komt donderdag met advies over stijgende besmettingen

Het OMT komt donderdag met een advies over de toename van het aantal besmettingen. Dat Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen en OMT-lid. Demissionair minister Hugo de Jonge had het OMT gevraagd om eerder met een advies te komen vanwege de stijging van de opnames in de ziekenhuizen. Volgende week dinsdag valt er een besluit van de minister, dan is er ook weer een nieuwe persconferentie.

Kabinet maakt zich zorgen over stijgende cijfers

Door het toenemend aantal besmettingen en opnames in het ziekenhuis, heeft het kabinet besloten om eerder dan gepland advies te vragen aan het OMT. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen. Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.
De Jonge ziet dat de ziekenhuisopnames harder en eerder stijgen dan verwacht. Daarmee komt volgens hem "het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen." Het kabinet vraagt advies aan het OMT en welke maatregelen er moeten worden getroffen. "We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom", aldus de minister.
Hij vindt dat "de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen". De Jonge zegt dat de komende tijd veel overleg zal plaatsvinden. "Ook vanuit de samenleving en de economie kijken we naar de maatregelen die je treft. Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin." Hij sluit niet uit dat wetgeving moet worden aangepast.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot bijna 800

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt maandag dat nu in totaal 796 mensen behandeld worden vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 48 meer dan zondag.
In de afgelopen 24 uur werden er 73 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 19 nieuwe patiënten opgenomen.

Ouderenbond: extra coronaregels zijn nú nodig

Ouderenbond ANBO roept het kabinet op om nu extra coronaregels in te stellen. Met de oproep steunt de bond de ziekenhuizen die ook al vroegen om actie. Volgens de ANBO ligt de vaccinatiegraad onder 65-plussers op meer dan 90 procent, maar belanden toch steeds meer ouderen met corona in het ziekenhuis.
Daarnaast merkt de bond dat de ziekenhuizen de uitgestelde zorg weer uitstellen en daarom moet er nu al ingegrepen worden en niet worden gewacht tot het water ze aan de lippen staat.
Welke maatregelen genomen moeten worden laat de ANBO graag over aan het kabinet, maar de bond denkt zelf aan de anderhalvemeterregel en de mondkapjes. Ook zouden ouderen in aanmerking moeten komen voor een derde prik.

Arbodiensten pleiten voor 'snotneusprotocol' tijdens griepseizoen

Werkgevers zouden met een zogenoemd 'snotneusprotocol' hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. Daarvoor pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter.
Het ziekteverzuim is in september gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is een jaarlijks terugkerende seizoenstrend, wanneer de vakanties voorbij zijn en het griepseizoen begint.
Volgens bedrijfsarts Truus van Amerongen van ArboNed was vorig jaar hierop een uitzondering. 'Door alle coronamaatregelen zoals afstand houden en thuiswerken, bleef de griepgolf uit. De verwachtingen voor dit jaar zijn heel anders', zegt ze in een toelichting. De arbodiensten raden aan de basismaatregelen na te leven om verzuim te voorkomen. 'Dus was je handen, houd afstand, blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen', aldus Van Amerongen.

De Jonge: ziekenhuisopnames lopen sneller op dan verwacht

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). 'Daartoe zullen we ons moeten verhouden.' Of nieuwe maatregelen nodig zijn, wilde De Jonge nog niet kwijt omdat hij in de middag nog coronaoverleg voert met collega's uit het kabinet.
De Jonge reageerde op het oplopend aantal besmettingen voorafgaand aan een gesprek bij de informateurs. Hier praat hij op uitnodiging van de formerende partijen over de coronabestrijding in de komende winter en de periode daarna.
De Jonge noemde de vraag of er extra maatregelen nodig zijn een 'zeer terechte'. Hoewel de cijfers harder oplopen dan voorzien, vallen ze volgens hem wel nog 'binnen de bandbreedte'. Het Outbreak Management Team wees erop dat er nog veel onzeker is over het aantal mensen dat in de huidige situatie in het ziekenhuis terecht kan komen.

Martin Schalij: 'Langer wachten op maatregelen en je bent misschien te laat'

Martin Schalij roept het kabinet op om snel actie te ondernemen om het stijgend aantal coronapatiënten terug te dringen. De voorzitter van het regionale overlegorgaan tussen de ziekenhuizen (ROAZ) doet die oproep een dag nadat het HagaZiekenhuis tijdelijk geen nieuwe coronapatiënten op kon nemen. 'We hebben de afgelopen dagen vaker gezien dat EHBO's in ziekenhuizen even gesloten moesten worden.'
De ziekenhuizen gaan maandag waarschijnlijk afspreken het aantal bedden voor mensen met covid weer te gaan verhogen. 'Maar die bedden komen niet zomaar ergens vandaan', legt Schalij in West Wordt Wakker uit. 'Het gaat ten koste van andere operaties.'
Schalij legt uit waarom de capaciteit niet eerder is opgeschaald. 'We hebben het veel drukker met andere patiënten. In de eerste periode hoefden we bijna geen acute zorg te verlenen, er waren veel minder ongelukken en minder hartinfarcten. Dat loopt nu door omdat andere zaken ook doorlopen.'
Het aantal besmettingen met corona stijgt snel in Nederland, en dus ook in Haaglanden en Hollands Midden. Vandaar dat Schalij het kabinet oproept in actie te komen en weer allerlei maatregelen in te voeren. 'We kunnen met elkaar van alles doen, zoals meer thuiswerken, afstand houden en het dragen van mondkapjes. Als we dat doen, dan zijn we er waarschijnlijk ook. Als we nog twee weken wachten, dan ben je misschien weer te laat. We moeten voorkomen dat er weer draconische maatregelen nodig zijn. Daarom zou het fijn zijn als we alles snel weer onder controle krijgen.'

EMA buigt zich over boosterprik Moderna

Het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt maandag bijeen om zich te buigen over de vraag of het vaccin van Moderna gebruikt kan worden voor een zogenoemde 'boosterprik'. Het Moderna-vaccin mag al wel gebruikt worden om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven.
Voor een oordeel over gebruik van Moderna als boosterprik voor een breder publiek moesten nog extra gegevens worden bekeken. Het vaccin van Pfizer/BioNTech mag al gebruikt worden voor een boosterprik voor volwassenen.
Het kan zijn dat de afweer door vaccins tegen het coronavirus na een tijd afzwakt. Het RIVM houdt dit in de gaten. Een boosterprik kan helpen de afweer weer op peil te krijgen. EMA verwacht binnenkort ook data van vaccinmaker Janssen, waarmee het geneesmiddelenbureau kan oordelen over een boosterprik met dat middel.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.