Coronavirus: Horeca merkt schrappen kerstborrels en bedrijfsfeesten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pxhere
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 26 oktober.

Horeca merkt schrappen kerstborrels en bedrijfsfeesten

Bedrijfsfeesten en kerstborrels worden de laatste tijd steeds vaker afgezegd, merken horecaondernemers. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt 'een zorgelijke trend' waar te nemen, zonder exacte aantallen te noemen. De afmeldingen van bedrijven komen in aanloop naar de feestdagen en op het moment dat de besmettingscijfers weer snel oplopen. Volgens KHN worden de borrels en partijen afgezegd 'vanwege de maatschappelijke gevoeligheid' rond onder meer het coronatoegangsbewijs (CTB) dat nodig is om de horeca binnen te komen.
Het coronatoegangsbewijs zorgt er ook nu al voor 'dat in sommige gevallen gasten wegblijven omdat ze een coronapas moeten kunnen tonen of omdat ze het te veel gedoe vinden', laat een woordvoerder weten. 'Of dat groepsreserveringen in restaurants worden afgezegd omdat er bijvoorbeeld een of twee mensen niet mee kunnen.' De woordvoerder zegt verder dat bij horecaondernemers veel vragen binnenkomen over de mogelijkheden tijdens oud en nieuw, omdat de horeca vooralsnog om 00.00 uur gesloten moet zijn.
Die verplichte sluitingstijd ziet KHN het liefst verdwijnen. Ruim een derde van de horecabedrijven ondervindt last van die maatregel en bij de zogenoemde natte horeca, zoals kroegen, is dat bijna 60 procent. Een goed alternatief is wat de woordvoerder betreft om na 00.00 uur enkel de inloop te verbieden, 'zodat na die tijd geen nieuwe gasten de horecagelegenheid meer in mogen'.

Nederland blijft voorlopig op risiconiveau 'zorgelijk' staan

De stand van de corona-epidemie is nog altijd zorgelijk. Nederland blijft de komende week op dat middelste risiconiveau staan. Dat is dinsdag vastgesteld en gepubliceerd op het coronadashboard. Maar als de stijging van het aantal ziekenhuisopnames doorzet, kan Nederland volgende week naar het hoogste waarschuwingsniveau, 'ernstig', gaan.
De overheid voerde de nieuwe risiconiveaus twee weken geleden in. Voor het hele land geldt tegenwoordig hetzelfde waarschuwingsniveau. Het nieuwe systeem kent drie risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het niveau wordt elke dinsdag bepaald op basis van het zevendaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de intensive cares.
Bij de regionale risiconiveaus, die in september zijn afgeschaft, telde ook het aantal positieve tests per 100.000 inwoners mee, maar dat is nu geen factor meer.

Panel: veel gevaccineerden voor maatregelen ongevaccineerden

Een grote meerderheid van de mensen die gevaccineerd zijn, is voor beperkende coronamaatregelen voor ongevaccineerden. Zeven op de tien mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus in het opiniepanel van EenVandaag zeggen voor dergelijke maatregelen te zijn.
Gevaccineerden zijn volgens het televisieprogramma van mening dat ziekenhuispersoneel en mensen die op een operatie wachten de dupe zijn van mensen die geen prik nemen. Zij vinden dat onterecht.
Ongevaccineerden zijn op hun beurt massaal tegen maatregelen die alleen zij krijgen opgelegd. 98 procent is daarop tegen, aldus EenVandaag. Ook zeggen velen van hen zich niet aan de maatregelen te gaan houden.
Van alle 28.485 ondervraagde opinieleden vindt 60 procent dat de coronamaatregelen in ieder geval aangescherpt moeten worden, los van voor wie ze gaan gelden. In meerderheid zijn ze voor een dringender thuiswerkadvies, strengere controles op de coronapas en het herinvoeren van de 1,5 meterregel.
Het kabinet geeft volgende week dinsdag een persconferentie, waarin het zal bekendmaken of en zo ja welke aanvullende maatregelen er nodig zijn vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei maandag "helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft mogelijke maatregelen.

Aantal nieuwe prikken blijft dalen

De snelle stijging van het aantal nieuwe coronagevallen leidt nog niet tot een run op de coronaprik. Iets meer dan 86.000 mensen hebben zich vorige week laten vaccineren tegen het coronavirus, het laagste aantal sinds januari, toen de vaccinatiecampagne nog op stoom moest komen.
Bijna 36.000 mensen kregen vorige week een eerste inenting. Dat is weliswaar iets meer dan de week ervoor, maar aanzienlijk minder dan de voorgaande weken. Ruim 50.000 mensen kregen een tweede prik, tegen ongeveer 60.000 in de drie weken ervoor.

Aantal coronagevallen verder gestegen afgelopen etmaal

Het aantal positieve coronatests is dinsdag verder toegenomen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5791 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5536 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al bijna een maand onafgebroken.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 20. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 6 overlijdens geregistreerd.

Aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel: werk en horeca belangrijke haarden

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 38.733 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weekcijfer sinds half juli. Het aantal ziekenhuisopnames steeg van 437 naar 584, het aantal sterfgevallen van 48 naar 78.
Steeds meer mensen lopen het coronavirus op in de horeca of op de werkvloer. Dit worden belangrijkere haarden, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland.
Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer vier op de tien mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames in één dag sinds 22 mei.
In totaal liggen er momenteel 849 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 657 op de verpleegafdelingen. De bezetting op de verpleegafdelingen nam afgelopen 24 uur met 60 patiënten toe. Doordat er ook mensen de afdeling verlieten, nam de bezetting minder snel toe dan het aantal nieuwe opnames.
Op de intensive cares liggen momenteel 192 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een daling ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 199 mensen met corona een ic-bed bezet hielden. Er kwamen afgelopen etmaal op de ic’s 14 nieuwe coronapatiënten bij. Doordat er meer mensen overleden of werden verplaatst naar een verpleegafdeling, nam het totaal aantal opgenomen patiënten op de ic-afdelingen toch af.

Veiligheidsberaad praat over mogelijke nieuwe maatregelen

Het Veiligheidsberaad praat komende maandag over de handhaving van mogelijke nieuwe coronamaatregelen. Een dag later maakt het kabinet tijdens een persconferentie bekend of er aanvullende maatregelen nodig zijn vanwege het oplopende aantal besmettingen.
Maandagavond horen de 25 burgemeesters die onderdeel uitmaken van het Veiligheidsberaad welke plannen het kabinet heeft. Als voorzitters van hun eigen veiligheidsregio zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving van die maatregelen.
Het is eerder voorgekomen dat plannen na het overleg zijn aangepast, bijvoorbeeld als het Veiligheidsberaad problemen zag met de uitvoering van bepaalde maatregelen. Naar verwachting zijn justitieminister Grapperhaus en coronaminister De Jonge volgende week bij het overleg.

Boa's kunnen niet nog strenger controleren

Boa's kunnen niet nog strenger controleren hoe goed horecaondernemers het coronatoegangsbewijs checken. Dat zegt vakbond BOA ACP. De bond reageert daarmee op uitspraken van OMT-lid Marc Bonten. Die zei maandagavond in NIeuwsuur dat vanwege de oplopende besmettingen de nu geldende regels beter moeten worden nageleefd. Volgens hem laat de controle op de QR-code te wensen over.
Nu komen de boa's volgens de vakbond al handen tekort voor de controles, zegt voorzitter Richard Gerrits van de vakbond. 'We zijn eigenlijk met een opdracht de straat op gestuurd die bijna niet is uit te voeren. De controle is heel erg moeilijk, want er zijn meer horecagelegenheden dan boa's.'

Grote coronadrukte in Groene Hart Ziekenhuis

Het groeiende aantal covid 19-patiënten zorgt voor grote drukte in het Goudse Groene Hart Ziekenhuis. 'Het is alle hens aan dek', zei capaciteitsmanager Elise Hoofdman in het programma West Wordt Wakker op Radio West 'In de kliniek liggen nu 13 mensen, terwijl we tijden hadden dat dat er maar vijf waren.'
Door de toename komt de zorg in het ziekenhuis verder onder druk te staan. 'We proberen alle ballen hoog te houden: de covid-zorg, de inhaalzorg en de reguliere zorg. Maar als één van die ballen te zwaar wordt, dan heeft dat consequenties voor de rest.'
Spreiding van de covid-patiënten over de regio of over het land is daarom voor het Groene Hart Ziekenhuis weer actueel geworden. 'Maar we hebben het gewoon zwaar', zegt Hoofdman. 'Het aantal besmettingen loopt op, het verzuim is hoog. Iedereen doet keihard z'n best, maar het is wel een een wankel evenwicht. En dat is heel frustrerend.'

Aantal coronabesmettingen blijft groeien

Het aantal coronagevallen blijft hard groeien. Volgens het ANP kent Nederland nu het hoogste aantal besmettingen sinds de vierde piek in juli. Dinsdag komt het RIVM met nieuwe weekcijfers.
Het ANP heeft berekend dat er sinds de vorige weekmelding van het RIVM waarschijnlijk zo'n 38.000 tot 39.000 mensen zijn bijgekomen bij wie het coronavirus is vastgesteld. Dat zou dan gaan om een toename van 50 procent ten opzichte van de week ervoor.
Het RIVM maakt dinsdag ook bekend wat het nieuwe reproductiegetal is, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Vorige week was dat 1,24. Het kabinet is bezorgd over de oplopende cijfers. Maandag werd al bekend dat de persconferentie over eventuele nieuwe coronamaatregelen is vervroegd van vrijdag 5 naar dinsdag 2 november.

Toppers annuleren kerstconcerten

De kerstconcerten die de Toppers rond de kerstdagen zouden geven in Rotterdam Ahoy, gaan niet door. Volgens de organisatie is het niet mogelijk om de shows te organiseren vanwege de onduidelijkheid over de coronamaatregelen.
De shows stonden gepland op 22, 23, 24 en 26 december. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld terug.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.