Coronavirus: Onderzoek naar mogelijk uitlekken van 'sleutels' voor QR-codes

© ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 27 oktober.

Onderzoek naar mogelijk uitlekken van 'sleutels' voor QR-codes

Geheime codes die worden gebruikt om te controleren of een QR-code in een corona-app echt is, zijn mogelijk uitgelekt. Daardoor zouden kwaadwillenden valse QR-codes kunnen maken die door scanners niet kunnen worden herkend. Het ministerie van Volksgezondheid doet onderzoek, laat een woordvoerder weten na een bericht van RTL Nieuws.
Het zou niet gaan om Nederlandse 'sleutels'. Het ministerie wil niet bevestigen of het gaat om Poolse en Franse codes, zoals RTL Nieuws meldt. QR-codes uit andere landen kunnen ook in Nederland worden gebruikt om toegang te krijgen tot restaurants, cafés, bioscopen, theaters en voetbalstadions.
Het departement weet niet hoeveel valse QR-codes zijn gecreëerd. Ook zouden er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er daadwerkelijk een sleutel op straat ligt. Duidelijk is wel dat er een code was aangemaakt op naam van Adolf Hitler, die ook een groen vinkje gaf in de scanapp. Deze code werkt volgens het ministerie inmiddels niet meer.

Circa 7300 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds half juli

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor. Voor het eerst sinds 25 juli komt het weektotaal boven de 40.000 uit.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 5916 positieve tests per dag gemeld. Dat gemiddelde stijgt voor de 27e dag op rij. Toen de stijging begin oktober startte, waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag. Dat betekent dat het aantal nieuwe coronagevallen binnen een maand bijna is verviervoudigd.

200 coronapatiënten op ic's, hoogste aantal sinds ruim een maand

Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 200, het hoogste aantal sinds 21 september. Dat zijn er 8 meer dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.
In totaal worden er nu 859 mensen behandeld in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan een een dag eerder. De laatste keer dat er meer dan 850 Covidpatiënten in ziekenhuizen lagen was 8 juni. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronagevallen woensdag toe met 2 tot 659.
In de afgelopen 24 uur werden er 113 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 21 nieuwe patiënten opgenomen.

Corona-uitbraak na boottochtje voor ouderen in Rijnsaterwoude

Meerdere mensen die eerder deze maand mee zijn geweest met een boottocht van de Oranjevereniging Rijnsaterwoude, zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt de vereniging in een verklaring op de website. Het exacte aantal mensen is niet bekendgemaakt, maar de organisatie is 'heel erg geschrokken van dit aantal'.
De boottocht door het Groene Hart werd gehouden op 16 oktober. 'De vereniging heeft lang getwijfeld om iets te organiseren, echter doordat men gevaccineerd is en de anderhalvemetermaatregel van overheidswege was opgeheven, wilden we de senioren toch een mooie dag aanbieden. En dat was het, een prachtige dag! De mensen waren zo blij elkaar weer te zien en te spreken.'
Maar de dinsdag na het uitje werd het bestuur geïnformeerd over de eerste coronabesmettingen. In overleg met de GGD zijn alle deelnemers en medewerkers van de rederij gebeld met het advies zich te laten testen. Daardoor kwamen meer besmettingen aan het licht. 'Wat we op dit moment zien, is dat de klachten variëren van helemaal géén klachten tot wel ziek, maar gelukkig niet heel erg ziek', meldt de vereniging.
'Over de precieze oorzaak tasten wij ook in het duister. We weten inmiddels dat je ook verspreider kunt zijn van Covid-19 zonder dat je klachten hebt en ook als je volledig gevaccineerd bent, maar zijn wel heel erg geschrokken van dit aantal. Wij vinden het ontzettend vervelend dat zo'n gezellige uitgaansdag zo veel besmettingen heeft opgeleverd, overigens niet alleen onder de senioren uit het gezelschap.'
De uitbraak heeft ook gevolgen voor de intocht van Sinterklaas in het dorp. Oranjevereniging Rijnsaterwoude vindt een feest in de sporthal op 20 november 'op dit moment niet realistisch.' Er wordt gewerkt aan een alternatief programma.

Coronatestlocatie in Zoetermeer gaat verhuizen

De coronatestlocatie in Zoetermeer gaat verhuizen. Vanaf maandag 1 november kunnen mensen niet meer terecht aan de Denemarkenlaan. De coronatesten door de GGD worden dan gedaan aan de Elaenor Rooseveltlaan, op de begane grond van het voormalige kantoorpand van Rabobank.
De nieuwe testlocatie is open van maandag tot en met zondag van 8.30 tot 16.30 uur en is alleen op afspraak te bezoeken. De openingstijden zijn hetzelfde als de oude locatie aan de Denemarkenlaan. Wie zich wil laten testen, kan bellen met 0800-1202 of via www.coronatest.nl een afspraak inplannen.

Ruim kwart ontvangers NOW-I heeft nog geen afrekening aangevraagd

Enkele dagen voor de deadline van 31 oktober, heeft ruim een kwart van de bedrijven die in de eerste ronde loonsteun (NOW) ontvingen, daarvoor nog geen vaststelling aangevraagd. Zo'n vaststelling is nodig om het precieze bedrag vast te stellen waarop bedrijven recht hebben. Als ondernemers de deadline niet halen, zet uitvoerder UWV de subsidie voor de betreffende periode op nul, waardoor bedrijven hun voorschotten moeten terugbetalen.
Het gaat om de eerste ronde van loonsubsidie NOW die bedrijven aan het begin van de coronacrisis vorig jaar kregen in de vorm van voorschotten. Op basis van onder meer de daadwerkelijk misgelopen omzet, wordt het uiteindelijke subsidiebedrag berekend met behulp van de vaststelling. In die eerste ronde hebben in totaal 139.500 werkgevers NOW ontvangen. Van hen hebben 98.000 een volledige aanvraag ingediend. Zo'n 4000 werkgevers hebben aangegeven dat ze extra tijd nodig hebben voor het overhandigen van een accountantsverklaring of een verklaring van een andere externe deskundige (een derdenverklaring). Hiervoor krijgen ze veertien weken langer de tijd.
De afgelopen maanden hebben het UWV en het kabinet meerdere keren hun zorgen geuit over het beperkte aantal werkgevers dat al een aanvraag had ingediend. Begin september moest nog meer dan de helft van de betreffende bedrijven dit doen. Hoewel de uitkeringsorganisatie nu nog steeds wacht op zo'n 37.500 afrekeningverzoeken, loopt het aantal aanvragen per dag wel op. Dinsdag ontving het UWV ruim 3000 aanvragen en de verwachting is dat dit de komende dagen zal toenemen. Ook de klantenservice kreeg de afgelopen week vijf keer zo veel vragen van werkgevers over de afrekening als een maand geleden.
Bedrijven hebben nog tot en met zondag 31 oktober, en het UWV probeert zelf ook werkgevers actief te benaderen, door ze zelfs te bellen en te adverteren in verschillende media. Ook brancheorganisaties zijn ingeschakeld om hun achterban aan te sporen een vaststelling aan te vragen.

Kuipers: iedereen die niet gevaccineerd is zal corona krijgen

Iedereen die niet gevaccineerd is tegen corona gaat het virus krijgen, stelde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dinsdagavond bij het tv-programma Jinek. Het blijft zaak om die besmettingen niet allemaal tegelijk plaats te laten vinden, om zo de zorg toegankelijk te houden, aldus de ziekenhuisbaas. 'Als je voor iedereen zorg beschikbaar wilt houden, een kankerpatiënt of een coronapatiënt, dan moeten we iets doen aan het totale aantal coronapatiënten die in de winter binnen gaan komen', zegt Kuipers.
Vanwege de sterk oplopende coronabesmettingen is het kabinet aan het beraden welke aanvullende maatregelen genomen moeten worden, waarover dinsdag een persconferentie zal worden gehouden. Kuipers zei dat aanvullende maatregelen nodig zijn, maar dat het wel lastig is te bepalen welke. 'Als 87 procent van de bevolking gevaccineerd is, dan moet je gaan zoeken naar wat je kan gaan doen. Want alles weer helemaal dicht, dat is iets wat we niet moeten willen', aldus Kuipers bij Jinek.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg © ANP
Hij noemde gerichte maatregelen in gemeenten waar veel besmettingen en lage vaccinatiecijfers zijn wellicht ook een optie. 'Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen', aldus Kuipers, waaraan hij toevoegde dat hij niet over de nieuwe maatregelen gaat. Staphorst kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad.
Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests steeg afgelopen week met 50 procent. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.