Coronavirus: grote leerachterstanden door coronacrisis, besmettingscijfers stijgen al 4 weken

© ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 28 oktober.

Leerlingen vmbo hebben een jaar leerachterstand

Grote leerachterstanden door de coronacrisis op middelbare scholen, meldt De onderbouw van de vmbo en havo hebben door het thuisonderwijs een achterstand opgelopen. meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob. Vmbo-leerlingen lopen het meest achter, naar schatting gemiddeld een heel schooljaar achter met Nederlandse leesvaardigheid en zestien lesweken met rekenen. Gemiddeld lopen leerlingen van de middelbare school 27 lesweken achter met leesvaardigheid.
Op basisscholen zijn de achterstanden kleiner. De gemiddelde achterstand voor rekenen ligt op tien weken en voor begrijpend lezen is dit ongeveer zeven weken. De leerlingen die in groep 7 zaten toen de coronacrisis begon, hebben de meeste vertraging opgelopen.
Door corona moesten basisscholen in totaal dertien weken helemaal dicht en vier weken deels. Middelbare scholen bleven nog langer dicht. Die waren negentien weken volledig gesloten en gaven negentien weken deels online onderwijs.

Meer dan 7700 nieuwe coronagevallen, gemiddelde stijgt al 4 weken

Het aantal positieve coronatests blijft maar oplopen. In de afgelopen 24 uur zijn er 7717 nieuwe gevallen van corona vastgesteld. Het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 43.910 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 6272 positieve tests per dag gemeld. Voor het eerst sinds 25 juli, ruim drie maanden geleden, komt dat gemiddelde boven de 6000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de 28e dag op rij.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM 15 van het overlijden van een coronapatiënt. Dat is vrijwel gelijk aan dinsdag en woensdag. Voor het eerst sinds eind mei zijn er drie dagen achter elkaar meer dan tien doden gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen

Er liggen opnieuw meer mensen corona in Nederlandse ziekenhuizen. Op dit moment zijn dat er 944, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een week geleden waren dat er nog 660.
Begin juni lagen er voor het laatst meer dan 900 coronapatiënten in ziekenhuizen. Ook het aantal nieuwe opnamen op verpleegafdelingen zit rond het niveau in het voorjaar. In de afgelopen 24 uur werden er 154 nieuwe patiënten opgenomen.
Op de intensive cares liggen nu 203 mensen met corona. Dat zij er drie meer dan woensdag. Er werden 14 nieuwe mensen opgenomen, maar omdat mensen overleden of zijn overgeplaatst naar een verpleegafdeling, stijgt de beztting minder hard.

Nederlander verwacht vaker thuis te werken

Nederlanders verwachten dat ze structureel vaker thuiswerken en online gaan vergaderen als gevolg van de coronapandemie, zo stelt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Vooral tijdens de spits zal het daardoor minder druk zijn op de weg, en ook zullen er gevolgen zijn voor de mate waarin mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ook verwacht zo'n 25 tot 30 procent van de studenten vaker onderwijs vanuit huis te zullen volgen.
Volgens het KiM heeft tijdens de coronaperiode iets meer van de helft van de werkende Nederlanders thuisgewerkt en vanuit huis vergaderd. Het gaat dan vooral om managers en mensen met een kantoorfunctie. Voor de andere helft van de werkenden, zoals horecapersoneel, zijn er geen of nauwelijks mogelijkheden tot dt

Nederland kleurt weer rood op Europese coronakaart

Vanaf donderdag staan alle twaalf provincies van Nederland weer op rood op de Europese coronakaart. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. Die kaart wordt elke donderdag door het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, gepubliceerd op basis van het aantal positieve tests in de vorige twee kalenderweken.
Een aantal provincies dreigen bij het volgende publicatiemoment donkerrood te kleuren, het hoogste waarschuwingsniveau. De laatste keer dat dat gebeurde was in juli. Met name in Limburg, Gelderland, Overijssel en Zeeland lopen de besmettingen hard op. In Zeeland was in een week tijd sprake van een stijging van 82 procent.

OMT komt bij elkaar om over coronamaatregelen na te denken

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt donderdag bij elkaar. Omdat de besmettingen de afgelopen week weer flink toenemen, gaat het OMT beraadslagen over maatregelen om een nieuwe golf te stoppen. Waar er begin oktober nog sprake was van gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag, is dat aantal sindsdien opgelopen tot boven de 5500 nieuwe gevallen per dag. Die stijging is ook terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
Na het overleg stuurt het OMT een advies naar demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA). Hij zal dan volgende week dinsdag besluiten of en welke maatregelen worden ingevoerd. Diezelfde dag is er ook een persconferentie. Daarna stuurt De Jonge een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.