Na lange tijd weer opnamestop voor coronapatiënten in HagaZiekenhuis

Een IC-afdeling met een coronapatiënt
Een IC-afdeling met een coronapatiënt © ANP
DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis in Den Haag kon zondagmiddag geen nieuwe coronapatiënten meer opnemen. Ambulances in de regio hebben te horen gekregen dat ze uit moeten wijken naar een ander ziekenhuis, zo bevestigt een woordvoerder van het Haagse ziekenhuis.
'Met de verschillende ziekenhuizen in de regio hebben we afspraken gemaakt over het aantal Covid-patiënten die we op kunnen nemen. Daar zaten we al een tijdje boven, maar zondag kon er echt niemand meer bij en hebben we een stop af moeten kondigen', legt de woordvoerder uit.
De spreiding van coronapatiënten is iets wat de ziekenhuizen al de gehele coronapandemie doen. De laatste maanden lag het aantal opnames zo laag dat spreiding niet nodig was, en dat alle ziekenhuizen voldoende capaciteit hadden om mensen op te nemen. 'We zien het aantal opnames de laatste tijd weer stijgen. Het is dan ook voor het eerst in lange tijd dat we patiënten moeten spreiden. En het is voor het eerst in deze nieuwe golf dat we een opnamestop af hebben moeten kondigen', vertelt de woordvoerder van het ziekenhuis.

Maximum aantal coronapatiënten bereikt

De ziekenhuizen regelen de spreiding via het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen. Directeur Martin Schalij vertelt dat het HagaZiekenhuis niet het enige ziekenhuis in de regio is waar het maximum aantal coronapatiënten is bereikt. 'Het is in de hele regio een probleem', legt hij uit. Onder meer in het Groene Hart-ziekenhuis in Gouda ligt het ziekenhuis vol met nieuwe coronapatiënten.
Schalij heeft daarom maandagochtend een overleg met alle ziekenhuizen in de regio. Hierin pleit de directeur van het ROAZ voor een verhoging van de capaciteit van de ic's om meer patiënten op te kunnen vangen.