Meer coronapatiënten in regio komen uit gemeenten met lage vaccinatiegraad

Een coronapatiënt in het ziekenhuis
Een coronapatiënt in het ziekenhuis © ANP
REGIO - Ziekenhuizen in de regio overwegen om reguliere zorg af te schalen omdat de toestroom van coronapatiënten weer toeneemt. Zeker driekwart van die patiënten is ongevaccineerd en ze komen vaker uit gemeenten met een lage vaccinatiegraad, zoals Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM.
Ambulances met coronapatiënten op weg naar het HagaZiekenhuis moesten zondag voor het eerst in lange tijd weer uitwijken naar andere spoedeisende hulp-afdelingen, omdat alle beschikbare bedden voor covid-patiënten waren bezet. Mede een reden voor het Netwerk Acute Zorg West (NAZW), een regionaal overlegorgaan tussen ziekenhuizen in de regio, om maandag te overleggen over het uitbreiden van covid-afdelingen. Dat kan betekenen dat op korte termijn andere operaties weer moeten worden afgezegd.
Het aantal opnamen in de regio over de afgelopen twee weken ligt weliswaar ruim vier keer lager dan een jaar geleden, maar er is onmiskenbaar sprake van een stijging. Van 8 tot en met 21 oktober werden 88 patiënten opgenomen, in de twee weken daarvoor 53.
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West

83 procent ic-patiënten ongevaccineerd

75 procent van alle Nederlandse patiënten die in september zijn opgenomen, was ongevaccineerd. Op de intensive care was zelfs 83 procent niet ingeënt, aldus de laatste gegevens van het RIVM. De kans om op de ic te belanden is 33 keer zo groot voor een ongevaccineerde dan voor iemand die volledig is gevaccineerd.
Het NAZW ziet een soortgelijke vaccinatiegraad onder patiënten die worden opgenomen in het noorden van Zuid-Holland. 'Bij ons lijkt het percentage ongevaccineerden zelfs iets hoger te liggen', aldus een woordvoerder.

Geen 'Staphorst' in de regio

Onze regio lijkt niet te beschikken over een plaats als het Overijsselse Staphorst, dat met een vaccinatiegraad van ongeveer 50 procent en 17.000 inwoners vorige week goed was voor de helft van de corona-opnamen in een Zwols ziekenhuis. In dat ziekenhuis moesten hierdoor inhaaloperaties worden afgezegd.
In de regio lijken in eerste oogopslag weinig grote verschillen te bestaan in de vaccinatiegraad tussen verschillende gemeenten. Alleen in Den Haag begeeft het percentage gevaccineerde 18-plussers zich nog ver onder de 80, verder hangt Gouda hier nog net onder.
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West

Meer patiënten uit gemeenten met lagere vaccinatiegraad

Toch blijkt uit een statistische analyse dat er meer patiënten worden opgenomen uit gemeenten waar de vaccinatiegraad lager is. Zo zijn er in Bodegraven-Reeuwijk van 8 tot en met 21 oktober 17 personen per 100 inwoners opgenomen, en in Krimpenerwaard zo'n 16. Een stuk meer dan het regionaal gemiddelde van 5.
Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard behoren met een vaccinatiegraad van 82 en 81 procent tot de minder ingeënte gemeenten in de regio. In Zoeterwoude en Oegstgeest, waar respectievelijk 92 en 91 procent van de 18-plussers is gevaccineerd, is de voorbije twee weken niemand opgenomen.
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West

Drukte in Groene Hart Ziekenhuis

Ernstig zieken in Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard zijn al snel aangewezen op het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Daar is de huidige capaciteit voor covid-patiënten bijna volledig benut, zegt een woordvoerder. 'Het kraakt. Voor meer patiënten moeten we de covid-zorg opschalen, en dat betekent reguliere zorg afschalen. Dat willen we niet.' Precieze percentages over de vaccinatiegraad kan zij niet noemen, 'maar de meesten zijn niet gevaccineerd.'
Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en behoren qua opnamen tot de landelijke subtop. Ook uit Nieuwkoop komen relatief veel coronapatiënten. In Waddinxveen ligt het aantal opnamen vooralsnog lager, maar het besmettingsniveau is erg hoog. Al deze vier gemeenten melden over de afgelopen week nog steeds stijgende besmettingscijfers, die soms ruim twee keer zo hoog zijn als het landelijk gemiddelde.
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West
Afbeelding: Sjors Hofstede/Omroep West

'Ruim de mogelijkheid geboden voor halen van een prik'

De zwaar getroffen gemeenten liggen alle vier in de veiligheidsregio Hollands-Midden. Een woordvoerder van de GGD in dit gebied laat weten dat er ruim de mogelijkheid is geboden voor het halen van een prik, ook zonder afspraak. 'Prikbussen hebben doorgaans zes weken in een gemeente gestaan. Op een vaste dag en tijd in de week. Zo waren wij ook in Lekkerkerk, Schoonhoven, Bodegraven en Nieuwkoop.'
Ook zijn we in bepaalde gemeenten gericht arbeidsmigranten gevaccineerd. 'Bijvoorbeeld vorige week bij Zijerveld en Vepocheese in Bodegraven.' De komende periode wordt ingezet op voorlichting in wijken en woonkernen waar de vaccinatiegraad laag is en waar meer informatie mogelijk uitkomst biedt. 'Daarna zullen we in overleg met gemeenten en netwerkpartners nog gerichter pop-up locaties opzoeken met mobiele vaccinatieteams.'

Mogelijk maatregelen voor ongevaccineerden

Vanwege de oplopende ziekenhuiscijfers beraadt het kabinet zich op eventuele nieuwe maatregelen. Het Outbreak Management Team is vervroegd om een nieuw advies gevraagd, dit verschijnt donderdag. Daarna hakt het kabinet een knoop door, en houdt het volgende week dinsdag een persconferentie.
Minister Hugo de Jonge wilde maandag nog niet op de zaken vooruitlopen, maar sloot maatregelen die alleen ongevaccineerden treffen niet uit. Hij zei dat 'de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen'.