Postbezorgers PostNL in actie voor betere cao: 'Geen leefbaar loon'

Postbezorgers lopen richting het hoofdkantoor van PostNL
Postbezorgers lopen richting het hoofdkantoor van PostNL © ANP
DEN HAAG - Postbezorgers van PostNL hebben maandagochtend in Den Haag gedemonstreerd. Met een wandelend protest van station Hollands Spoor naar het hoofdkantoor van PostNL in de buurt van het station vroegen ze aandacht voor een nieuwe cao, meldt mediapartner Den Haag FM. Vakbond FNV pleit voor een hoger uurloon, persoonlijke aandacht van leidinggevenden, tien minuten doorbetaalde pauze en een goede bedrijfsfiets en kleding.
Het uurloon zou volgens vakbond FNV omhoog moeten naar minimaal veertien euro per uur. 'Het meest in het oog springend is natuurlijk het veel te lage loon van postbezorgers. De ruim 18.000 postbezorgers, waar tijdens de coronacrisis nog zo hard voor is geklapt, hebben geen leefbaar loon. Wij willen dat het loon voor iedereen naar veertien euro per uur gaat', vindt Maadey Meuleman, bestuurder bij FNV Post & Pakketten.
Een bezorger zou nu gemiddeld 10,80 euro per uur betaald krijgen. 'Dat moet en kan anders.' De vakbond stelt dat het bedrijf baat heeft gehad bij de coronacrisis. 'Zeker als je bedenkt dat PostNL de afgelopen twee jaar miljoenen heeft verdiend, omdat door de coronacrisis heel Nederland online winkelde en de overheid ontzettend veel brieven heeft verstuurd.' Daarnaast nam het bedrijf onlangs concurrent Sandd over en zou de werkdruk omhoog zijn gegaan.

Cao-onderhandelingen

De demonstratie van maandag is een voorbode van de cao-onderhandelingen die dinsdag van start gaan. De huidige cao liep tot 30 september 2021.