Pawel Bernat, de man die in Den Haag onder een tram werd geduwd

DEN HAAG - De Poolse man die bij de fatale tramaanrijding in de Haagse wijk Ypenburg om het leven kwam, nadat hij volgens het OM werd geduwd, is Pawel Bernat. Hij was 39 jaar en dakloos. Vrienden van hem hebben bloemen gelegd bij de tramhalte waar Pawel vorige week maandag overleed. De stichting Samen Onze Solidariteit is in gesprek met de Poolse ambassade over de begrafenis. 'De ambassade heeft contact met nabestaanden in Polen', zegt secretaris van de stichting en oud-politicus Hero Brinkman.
Er is weinig over Pawel Bernat bekend. Op zijn Facebookpagina staat dat hij vrijgezel was. Zijn laatste foto is van februari dit jaar. 'Ik weet heel weinig van hem', zegt Brinkman, die met zijn stichting hulp biedt aan (arbeids)migranten uit Midden- en Oost-Europa. Via via is Brinkman in contact gekomen met vrienden van Pawel in Den Haag. 'Die maken zich druk om hem.'
Brinkman weet dat de Poolse ambassade contact heeft met nabestaanden in Polen. 'Wij vinden het het beste als Pawel teruggaat naar zijn geboortegrond, maar daar zit een kostenplaatje aan vast. We zijn in gesprek met de ambassade wat wij daarin kunnen betekenen. De stichting is bereid om aan de kosten van repatriëring bij te dragen.'

Verdachte zit vast

De 39-jarige Pawel Bernat kwam maandagavond om het leven nadat hij onder de tram terecht kwam op de Rijswijkse Landingslaan in de Haagse wijk Ypenburg. Volgens het Openbaar Ministerie is de man voor de tram geduwd door een 15-jarige jongen uit Den Haag. Deze jongen zit voorlopig vast. Twee andere Hagenaars van 15 en 18 zijn inmiddels vrijgelaten, omdat volgens het OM duidelijk is dat zij de man niet geduwd hebben. Wel worden zij mogelijk nog vervolgd omdat ze het Poolse slachtoffer achter hebben gelaten na het ongeluk en met de 15-jarige hoofdverdachte zijn gevlucht.
De advocaat van de vrijgelaten 18-jarige Hagenaar laat maandag aan het AD weten dat het onzin is dat Pawel moedwillig onder de tram is geduwd. Het slachtoffer drong zich maandagavond zelf stomdronken op aan de jongen en zijn vrienden van 15 en 18, zegt advocaat Hugo Bakker. Toen de jongen een afwerend gebaar maakte, viel de Poolse man voor een aankomende tram, stelt hij. 'Zijn vriend heeft alleen de hand en vinger van het slachtoffer weggeslagen.' Dashcambeelden van een geparkeerde auto zouden het incident hebben vastgelegd, aldus de advocaat.
Bloemen bij de tramhalte waar de man overleed
Bloemen bij de tramhalte waar de man overleed © John van der Tol

Stille tocht

Stichting SOS organiseert op zaterdag 30 oktober een stille tocht voor Pawel. De tocht start waarschijnlijk bij de Poolse ambassade vlakbij Plein 1813 in Den Haag. 'Ik ben daarover nog in overleg met politie, gemeente en de Poolse ambassade', zegt Brinkman.