Delftse studententeam succesvol over de finish bij eerste etappe Solar Challenge

Zonnewagen Nuna11
Zonnewagen Nuna11 © ANP
DELFT - Het Delftse studententeam is maandagavond als derde gefinisht tijdens de eerste zonneautorace van de Solar Challenge in Marokko. Met racewagens die rijden op zonne-energie probeert het Delftse team met nog vijf andere teams zo snel mogelijk 2500 kilometer af te leggen. Naast het team uit Delft zijn ook de Nederlandse studententeams uit Enschede en Groningen maandag succesvol over de finish gekomen. Zij moesten alleen het snelle team van de KU Leuven voor zich dulden.
Een pittige etappe met een lastig parcours, bijzondere weersomstandigheden en hectisch verkeer, omdat er kamelen op de weg stonden. Dat was maandag het programma. 'De steile berghellingen met haarspeldbochten waren lastig', laat captain van het Delftse Vattenfall Solar Team Christiaan Wiers weten. In de middag werd het bovendien spannend voor de zonnewagens omdat het bewolkt werd. 'Niet per se iets wat je verwacht in Marokko'. Gelukkig hadden alle auto's, ondanks het weer, wel genoeg energie om over de finish te komen.
De Delftenaren verwachten dinsdag de taaiste rit van de week te moeten rijden. 'Dan hebben we ook de steilste stukken, waar zelfs een gewone auto nog moeite mee kan hebben', aldus Wiers. Toch verwachten ze dat de Nuna 11 de komende dagen zonder al te veel problemen door gaat komen. 'Of het moet ineens gaan sneeuwen'.

(World) Solar Challenge

De Solar Challenge is het alternatief voor de World Solar Challenge in Australië, die wordt gezien als het wereldkampioenschap zonneracen. Door strenge Australische coronabeperkingen lukte het niet om die race te organiseren.
Daarom start en finisht de race dit jaar in de West-Marokkaanse havenstad Agadir. Iedere dag wordt daar een route van ongeveer vijfhonderd kilometer verreden over de openbare weg, door gebergtes en door de woestijn. Het team dat over alle dagen genomen met zijn zonnewagen de snelste tussentijden heeft genoteerd, wint. De finish is vrijdagmiddag.